Bokcirkel

Höstens bokcirkel

 

Start tisdag den 22 sept kl 19. Fria ordets hus.

Vi kör en upptakt som i våras, går igenom läsordning och samtalar allmänt om Majgull Axelsson. Ta med dig dina tankar om Majgull Axelssons böcker, författarskap och gärning i samhället. Fika ordnar arbetsgruppen i TT den första gången, sedan pratar vi om hur vi vill ha det.

 

Vi läser:

Jag heter inte Miriam, av Majgull Axelsson, Brombergs förlag 2014.

 

Artikel i SVD

Sveriges radio.

 

Majgull Axelsson känner nog de flesta av oss till, här är en länk till författarcentrum.

Hon är en författare som inte räds att skriva om det svåra, hon använder sig av sitt mod och väljer att utsätta sig istället för att gömma sig bakom rädsla. En av våra stora författare som verkligen gör skillnad i samhället.

 

 

 

Gladeligen välkomna att ta plats!

 

 

Övriga träffar i höst:

 

Tisdagar. Kl 19-21. Fria ordets hus.

13 okt. 3 nov. 24 nov. 15 dec.

 

(Längre fram kommer fler ord om Majgull Axelsson men just nu är skribenten här bakom i flyttbestyr och må forstätta med att packa.)

 

Vi har börjat med Peter Nilson!

"Att läsa Peter Nilson är att färdas genom en tankenebulosa med stor lyskraft." (SVD) Boken vi har valt är Stjärnvägar, en bok om kosmos, 1991 Nordsteds förlag. Får du inte tag i den har vi några exemplar att låna ut. Vi börjar med en uppstartsträff: kort berättelse om författaren, lägger upp kapitelläsning och hur många samtalsträffar vi önskar ha, bokcirkeln på går i vår, i höst tar vi en annan författare. Peter Nilson, astronomen och författaren som har stannat kvar hos många hjärtan, var medarbetare i radioprogrammet Svar idag. Hans doktorsavhandling är ett standardverk inom galaxforskning, han fick Harry Martinson-priset och invald i Kungliga vetenskapsakademien. 1977 lämnade han forskningen för författaryrket. "Liv har funnits i mer än tre miljarder år på jorden [...] där är människan en kort stund.” ”Flyttfåglar drar hän över kontinenterna, gräs grönskar och fjärilar fladdrar i solen.” ”Även en gammal astronom kan rysa vid tanken att vi lever på en vägg mot oändligheten.” (Meningar ur Stjärnvägar, en bok om kosmos.)

 

Läsupplägg och träffar

 

 

ons 25 feb Kap 1-2

 

ons 18 mars Kap 3-4

 

ons 8 april Kap 5-6

Tiden är alltid 19 - 21

 

Ekologiskt fika 40 kr, fixas av arbetsgruppen

 

Alla gånger träffas vi på

Fria Ordets hus i Växjö.

Boktitlar och andra tips som kommer upp under våra samtal

 

  • Gryning över Kalahari, Lasse Berg.
  • Du och din hjärna, Antonio Damasio, 2011.
  • Steven Hawkins.
  • Good News Magazine.
  • Wislawa Szymborska, poesi.
  • Osäkerhets relationen, Helena Granström. 2009.

 

 

I Peter Nilsons trilogi ingår:

Stjärnvägar, en bok om kosmos.

Solvindar.

Rymdljus, en bok om katastrofer och underverk.

Vi läser själva hemma och träffas med jämna mellanrum i vår, för att samtala och diskutera om det vi har läst.

Courtesy Ulla Montan

http://www.kosmologika.net/Scientists/Nilson.html

Söndag 7/6

 

Utflykt till Möcklehult – Peter Nilsons hembygd

– obs anmälan!

 

Om Möcklehult (4 mil nv om Växjö) har Peter Nilson skrivit boken Den gamla byn, 1997. En samtida bybo med P Nilson var Kent Andersson, han bor fortfarande i byn och är en eldsjäl i byalaget. Kent guidar oss och berättar om Peter Nilson och hans uppväxt i byn. Vi vandrar runt i den vackra byn, går till Peters ängar, ger oss tid för samtal och reflektion. Då Kasplina Berggrens mor även växte upp i byn kan vi använda Berggrens hus (3 min från sjön) som toaställe, vila och ev. intar vi lunchlåda där eller beställer vi lunch hos Smedjans kafe i byn. Till eftermiddagen går vi ner till sjön med mellanmål och filosoferar vid den sköna badstranden med blommor, bryggor och bänkar. En promenad till pustastenarna och pustar ut. Sedan åker vi hem.

Hur vi gör med maten – bestämmer vi närmare inpå.

 

Anmäl till Kasplina senast 15 april! mejl@kasplinaberggren.se

 

Samling Kl 8 parkeringen Norrtullskolan, hemkomst ca Kl 18.