Tankarnas trädgård i Växjö

Varmt välkommen att följa med till Möcklehult!


Om sin uppväxtby skrev Peter Nilson boken Den gamla byn, 1997.


Här ord om boken recension i DN år 1997:


"Mellan kolonier i rymden och den småländska stenåkern rör sig Peter Nilsons författarskap. Efter förra årets vådliga sciencefictionäventyr "Nyaga" är det följaktligen inte mer än rätt att han ger ut en mycket jordbunden bok, Den gamla byn. Det är en monografi över en liten ort på småländska höglandet, Möcklehult i Hjälmseryds socken. Där blev Nilsons far bonde på 40-talet och där växte han själv upp i en bygd där jordbruket ännu bedrevs med ålderdomliga metoder och där det gamla samhällets minnen av nödtider, skurkar och trollkärringar fortfarande levde kvar."


Söndag 7/6


Utflykt till Möcklehult – Peter Nilsons hembygd – obs anmälan!


Om Möcklehult (4 mil nv om Växjö) har Peter Nilson skrivit boken Den gamla byn, 1997. En samtida bybo med P Nilson var Kent Andersson, han bor fortfarande i byn och är en eldsjäl i byalaget. Kent guidar oss och berättar om Peter Nilson och hans uppväxt i byn. Vi vandrar runt i den vackra byn, går till Peters ängar, ger oss tid för samtal och reflektion. Då Kasplina Berggrens mor även växte upp i byn kan vi använda Berggrens hus (3 min från sjön) som toaställe, vila, lägga väskor och så. Till eftermiddagen går vi ner till sjön med mellanmål och filosoferar vid den sköna badstranden med blommor, bryggor och bänkar. En promenad till pustastenarna och pustar ut. Sedan åker vi hem.


Maten:

Var och en tar med sig egen lunchlåda, samt en macka eller något du vill ha för eftermiddagens mellanmål, fiket i byn renoverar sina lokaler.

Fika ordnar TT (tankarnas trädgård) med: vi kokar kaffe och the på plats och vispar grädde till den smarriga kakan, som TT ordnar med.


Anmäl till Kasplina! mejl@kasplinaberggren.se

Vi behöver veta hur många som följer med och hur vi har det bilar, för logistering av samåkningen.


Samling Kl 8 parkeringen Norrtullskolan, hemkomst ca Kl 18.

I bokcirkeln i vår har vi läst Stjärnvägar boken om kosmos, den kom ut första gången 1991.

Klicka in till sidan om bokcirkeln och ta del av det som har samtalats om.

Kort om atstronomen Peter Nilson


"Att läsa Peter Nilson är att färdas genom en tankenebulosa med stor lyskraft." (SVD) Boken vi har valt är Stjärnvägar, en bok om kosmos, 1991 Nordsteds förlag. Får du inte tag i den har vi några exemplar att låna ut.  Vi börjar med en uppstartsträff: kort berättelse om författaren, lägger upp kapitelläsning och hur många samtalsträffar vi önskar ha, bokcirkeln på går i vår, i höst tar vi en annan författare. Peter Nilson, astronomen och författaren som har stannat kvar hos många hjärtan, var medarbetare i radioprogrammet Svar idag. Hans doktorsavhandling är ett standardverk inom galaxforskning, han fick Harry Martinson-priset och invald i Kungliga vetenskapsakademien. 1977 lämnade han forskningen för författaryrket. "Liv har funnits i mer än tre miljarder år på jorden [...] där är människan en kort stund.” ”Flyttfåglar drar hän över kontinenterna, gräs grönskar och fjärilar fladdrar i solen.” ”Även en gammal astronom kan rysa vid tanken att vi lever på en vägg mot oändligheten.” (Meningar ur Stjärnvägar, en bok om kosmos.)


Courtesy Ulla Montan

http://www.kosmologika.net/Scientists/Nilson.html