Välkommen till Tankarnas trädgård hösten 2018.


Söndagen den 14 oktober kl 15.00-17.00

Basinkomst


För bra för att vara sant eller leder den till ohälsa och tristess?


Allt fler pratar om medborgarlön eller basinkomst som en nödvändighet när robotar tar över fler och fler jobb.


Frågan om medborgarlön skapar engagemang och splittring i olika politiska läger.


Vi samtalar kring olika frågeställningar och konsekvenser.


Maria Ståhl och Britt-Sofi Falk håller i trådarna.

 

Kl 15.00-17.00 på Det fria ordet hus, Kungsgatan 29 C, Växjö_____________________Två söndagssamtal till blir det. Mer info om dessa kommer så småningom.


Söndagen den 11 november

Vart är världen på väg?


Vi fortsätter samtala om vad som händer runt om i världen och hur vi ska tolka och förhålla oss till det.


Ska den mörkblå, för att inte säga bruna, vågen i Latinamerika svepa med sig även Bolivia, Nicaragua och Venezuela? För Kuba klarar sig väl alltid? Ska det äntligen bli fred och försoning på Koreahalvön? Ska Kina lyckas fullfölja sina planer på nya sidenvägar över snart sagt hela jordklotet? Ska rasismen och främlingsfientligheten fortsätta breda ut sig i Europa? Ska Grekland någonsin komma på fötter? Kommer EU kunna hålla samman? Ska Mellanöstern och Nordafrika få uppleva en riktig folkens vår, nu när kriget i Syrien går mot sitt slut, Saudiarabien gjort bort sig och även Jemen kanske får fred till slut? Ska Palestina äntligen bli ett land med drägliga levnadsförhållanden?  Vem ska vinna det pågående inbördeskriget inom USA:s maktelit?


Ja, frågorna är många. Vad är det egentligen som sker bakom det som synes ske? Att den gamla världen knakar i fogarna är väl uppenbart. Men vad är det som växer fram i stället? Nya imperier och nya krig, eller en fredlig och mer rättvis värld? Vad kan vi göra för att det senare ska bli verklighet?


Inledning: Pål Karlsson


Kl 15.00-17.00 på Det fria ordet hus, Kungsgatan 29 C, VäxjöSöndagen den 2 december

FN-rapport:

Klimatet kräver ett nytt ekonomisk system


En finsk forskningsgrupp - BIOS - har på FN:s uppdrag skrivit en kort vetenskaplig studie om ekonomisk omställning som underlag till FN:s kommande rapport om global hållbar utveckling - Global Sustainable Development Report 2019.


De hävdar – med stöd i forskningen - att vi inte kommer att kunna förhindra en katastrofal global uppvärmning inom den nuvarande marknadsekonomin. Men de redogör också för forskning och ekonomiska teorier om hur ekonomin skulle kunna styras så att belastningen på klimatet och naturliga ekosystem avsevärt minskar samtidigt som mer jämlika möjligheter för ett gott mänskligt liv kan garanteras. Fokus är på övergångsperioden, de kommande årtiondena.

 

Alltså dagens samtalsfråga är: Hur kan vi ställa om till en ekologiskt och socialt hållbar ekonomi?


Pål Karlsson inleder med en kort sammanfattning av BIOS-rapporten, som finns på svenska här. På BIOS hemsida kan du läsa om rapporten och ladda ned det engelskspråkiga originalet.


Kl 15.00-17.00 på Det fria ordet hus, Kungsgatan 29 C, Växjö_____________________