Välkommen att ta plats!


OBS1! Ny tid på våra söndagssamtal: 15-17 (Undantag 23/4)


OBS2! Vi prövar en ny form: Kafémöten

Söndag 26/2 

Demokrati – vad är det för något?


Demokrati är väl ett honnörsord hos oss. Men vad betyder det? Ett styresskick, javisst, men förutan den politiska arenan brukar vi också ladda begreppet med värderingar som frihet, rättvisa, jämlikhet, jämställdhet, humanitet, etc. Så frågan är om demokrati bara är någonting som sker vart fjärde år eller som finns i vår egen vardag? Och om den demokrati vi har idag är tillräcklig?


Många befarar att demokratins värdegrund tappar mark idag i skuggan av Donald Trump, Farage och Brexit, Marine Le Pen, Tayyip Erdogan, Jaroslaw Kaczynski, Viktor Orbán, Sannfinländarna, Geert Wilders, Dansk folkeparti, Jimmie Åkesson, m.fl. 

Vad är det som händer i vår värld? Och hur bör vi agera?


Kl 15-17 Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 C


Tisdag 7/3

Öppet café


Kl 17.30-19.30 Kafé de Lux

Läs mer uppe till höger.


Söndag 26/3

Drömmen om det röda

Samtal med utgångspunkt i Nina Björks bok med samma namn och med underrubriken Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek. Nina föreläser om boken på stadsbiblioteket i Växjö den 14/3. Gå alltså gärna på det mötet först, eller läs boken.  Med utgångspunkt i Rosa Luxemburg - socialistisk portalfigur i såväl Tyskland som i den internationella socialiströrelsen i början på 1900-talet - drar Nina Björk slutsatser för oss idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp och ifrågasätts i förvånansvärt liten utsträckning. Alltså: Vad kan Rosa Luxemburg lära oss i vår tid?


Kl 15-17 Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 CSöndag 23/4 

Så ställer vi om i Växjö och Värend!

Vi kan inte fortsätta på den inslagna vägen. Den leder inte bara till miljöförstöring och ett katastrofalt klimat. Den leder också till ökade klasskillnader, hårdare arbetsmarknad, bostadsbrist, socialt utanförskap, fysisk och psykisk ohälsa, och rasism. Det förhållandevis jämlika och solidariska folkhemssverige som till stor del byggdes av de stora folkrörelserna under 1900-talet, har till stor del raserats. Men om folket kunde bygga landet då, kan väl folket bygga om det nu - så det blir både ekologiskt och socialt hållbart. 


Vi har haft en rad träffar på omställningstemat, och en studiecirkel. Nu vill vi att samtalet ska ta ett rejält kliv framåt.  Därför ordnar vi tillsammans med Omställning Växjö en heldag om detta dit de som idag på ett eller annat sätt arbetar med omställning bjuds in. Hur ser ritningen till detta nya samhälle ut? Hur bygger vi en framtid där alla har betydelse, kan delta efter sina förutsättningar och leva väl? Med andra ord: Hur skapar vi en både ekologiskt och socialt hållbar ekonomi? Bland annat försöker vi vidareutveckla  och hitta vägen till den idé om Folklandet Värend som studiecirkeln skissat på.


Kl 10-17 Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 C


Lördag 6/5 

Öppet café 


Kl 15-17. Läs mer uppe til höger.

 

Söndag 21/5

Vart är världen på väg?

Att följa och försöka förstå det som händer i världen är ett av våra stående

teman. I slutet av maj har Trump suttit i Vita Huset i fyra månader och Frankrike har nyligen fått en ny president. Har olyckskorparna fått rätt? Går vi mot en värld som präglas av inskränkt nationalism och främlings-fientlighet? Eller har vi fått mer avspända relationer mellan Väst och Öst, ökad respekt för den nationella självbestämmanderätten, och rentav gemensam och samordnad kamp mot terrorismen? Har Syrien kommit närmare verklig fred? Vad har hänt i Latin-amerika där vänstervågen pressas hårt från höger? Vi samtalar om vad den

senaste utvecklingen på den globala arenan innebär.


Kl 15-17 Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 C


Nyhet: Öppet café


Tankarnas trädgård prövar en ny samtalsform. En vardagskväll och en lördagseftermiddag pratar vi om aktuella frågor runt fikabordet på ett kafé i staden, där vi har ett par tre bord reserverade. Ämnet eller ämnena för dagen bestäms endast någon vecka i förväg, publiceras på vår hemsida, tankarnastradgardvaxjo.se, och på facebook samt ligger på borden. Kanske blir det olika ämnen vi olika bord.

Ingen egentlig inledning, ordet är fritt från början. Man väljer själv fråga/bord. Kom gärna med förslag på ämnen du vill resonera om.


Ti 7/3 kl 17.30

Kafé de Lux, Sandgärdsgatan 19


Lö 6/5 Kl 15

Cafe Fontaine, Vattentorget