Spaning: Tilliten i samhället
På ett av Tankarnas trädgårds kafésamtal i våras prövade vi en ny form, med inspiration från radioprogrammet Spanarna. Tre av oss ”trädgårdsmästare” gjorde var sin spaning som vi sedan diskuterade. Här är Britt-Sofis spaning som handlade om vikten av tillit i och hur den verkar raseras allt mer. Fortsätt diskutera om detta i kommentarsfältet!
/Red.
…………
Tillit är en viktig komponent i ett gott samhälle och i alla goda relationer.
Erfarenheter som vi gör kan bygga tillit, men tilliten kan också raseras.
Exempel 1. Visitationszoner. Vem som helst som befinner sig i en sådan zon kan bli kroppsvisiterad. Polisen väljer vem man vill visitera och risken är stor att utseende och/eller klädsel kommer att spela stor roll. Personer med utländskt utseende kan bli en utsatt grupp. Många invandrade kan redan ha erfarenheter av dåligt bemötande och en visitation kan ytterligare understryka att samhället misstror dem.
Exempel 2. Synen på nysvenskar. Under konferensen Folk och Försvar höll statsministern ett tal som andades tvivel om att alla med svenskt medborgarskap var ”beredda att försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva”. Udden kunde kännas riktad mot våra nysvenskar. Staten har inte tillit till alla sina medborgare.
Exempel 3 Bedrägerier, i synnerhet telefonbedrägerier mot äldre. I programmet Uppdrag granskning fick vi se hur människor som blivit utsatta inte vågade svara i telefon längre.
Numera är man osäker på att få svar om man ringer från okänt nummer. Okända nummer blir synonymt med oönskade eller hotfulla samtal. Tilliten mellan människor minskar.
Framtiden – Vart är vi på väg?
Grupper i samhället kommer att tvivla på att staten vill dem väl. Tilliten till myndigheter och samhälle kommer att minska. Samtidigt kommer samhällets utökade kontrollbehov visa att statens tillit till medborgarna minskar.
Tilliten mellan människor kommer att begränsas till en mindre grupp, i värsta fall till familjen och några vänner.