Behövs Tankarnas trädgård?
Det är nu 11 år sedan vi startade Tankarnas trädgård i Växjö. Först som en löst organiserad grupp. Från 2015 som förening. Under årens lopp har vi haft en lång rad samtalsträffar i de mest skiftande ämnen. Då och då med prominenta föreläsare som Stefan Edman, K G Hammar och Johan Ehrenberg. För det mesta med någon av oss själva som inledare. Vi har haft flera bok- och studiecirklar. År 2015 och 2016 hade vi två mycket lyckade och inspirerande 3-dagars sommarläger, med föredrag, samtal (givetvis), guidade naturvandringar, musik, gemensam matlagning och trevlig samvaro i största allmänhet. Här en kort rapport från 2016 års läger.
Här på vår webbplats informerar vi om våra evenemang och publicerar artiklar som knyter an till vår verksamhet i övrigt. Vi har också en facebook-sida.
Vår programförklaring lyder:
En annan och bättre värld är både nödvändig och möjlig. Men hur ser den egentligen ut? Hur kommer vi dit? Vad ska man tycka och tro om utvecklingen i Sverige och världen? Vad kan man göra för att bidra till ett solidariskt, fredligt och hållbart samhälle? Utvecklingen ställer många frågor. Massmedia ger ofta en ensidig och snedvriden bild av det som sker. Det är viktigt att alternativa bilder och berättelser kommer fram. Och det är viktigt att det finns forum där vanliga människor i sann folkbildningsanda kan träffas och odla sitt tänkande och sin handlingskraft. I Tankarnas trädgård förs ideologiska, filosofiska och politiska samtal över generations, organisations och partigränser. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. Tillsammans söker vi svaren, breddar vår kunskap och vårt medvetande och förändrar världen. Vi hoppas att den som kommer till Tankarnas trädgård ska få samvaro och verktyg för att kunna handla för en bättre värld.
För ett par år sedan fanns i tidningen ETC ett reportage om att franska skolelever måste läsa litteraturens klassiker. Två gymnasieflickor i en Paris-förort intervjuas. De berättade att de bland annat läst Voltaires Candide.
– Den slutade med orden ”låt oss odla vår trädgård”, oj vad vi fick diskutera det och hålla på, säger Nowleen.
– Det handlade om upplysningen. Att ”odla sin trädgård” står för att man ska lära sig saker, bilda sig liksom och kämpa för en bättre värld, inte bara lämna livet i guds händer, säger Miriam.
(Dagens ETC, 23 juli 2021)
Så kan syftet med Tankarnas trädgård också uttryckas. Särskilt om man byter ”inte bara lämna livet i guds händer” till ”inte bara lämna samhället i politikernas händer”.
Visst behövs Tankarnas trädgård…
Jag är övertygad om att samtalsforum som Tankarnas trädgård behövs. Ett verkligt demokratiskt samhälle är det folket som bygger och förvaltar. Då behövs kloka medborgare. Då behövs folkbildning och folkrörelser. Särskilt i vår tid – med en alltmer konfliktfylld och fredlös värld, med en allvarlig miljö- och klimatkris och i en alltmer digital tillvaro där man kan leva i en sluten åsiktskorridor och bara höra det man vill höra, oavsett om det är sant eller falskt – är det än viktigare att vi som vill vara någorlunda kloka och ansvarstagande medborgare kan träffas i verkliga livet och prata med varandra.
Ty, ”utan tvivel är man inte riktigt klok” som Tage Danielsson sa. Och tvivla – det vill säga vrida och vända på en frågeställning och resonera om vad som är rätt och fel, bra och dåligt och vad som bör göras – bör man inte göra ensam på sin kammare, utan i samtal med andra. Det bör varken överlåtas till politiker eller till tankesmeder. Nej, man bör odla sina tankar och idéer tillsammans i en tankarnas trädgård. Vi tror på det resonerande samtalet som metod att bättre se och förstå vad händer och sker, och därmed bli både klokare och mer rådig.
… men vi behöver bli fler…
Det går tyvärr sakta bakåt för Tankarnas trädgård i Växjö. Vid starten och några år framåt var vi 10–12 ”trädgårdsmästare”, som planerande och genomförde verksamheten. Idag är vi knappt hälften så många trädgårdsmästare som då. Antalet betalande medlemmar krymper också. Vi skulle behöva bli betydligt fler. Åtminstone lika många trädgårdsmästare som de första åren, och mångdubbelt fler medlemmar. För att kunna ha en arvoderad föreläsning om året skulle vi behöva uppåt hundra betalande medlemmar. För närvarande är vi färre än tjugo.
Våra samtalsträffar och studiecirklar är för det mesta mycket givande. Allt som oftast får vi höra av nykomlingar att det här har man saknat, att det var väldigt intressanta samtal, att det gav mersmak. Men några nya trädgårdsmästare har vi inte fått på länge. Och trots lovorden har de flesta nykomlingar på våra samtalsträffar bara dykt upp en gång. Varför är det så? Gör vi något fel? Det känns ibland som om vi som tillhör kärngänget lika gärna kunde ha en privat liten diskussionsklubb som träffas hemma hos varandra. Men så var det ju inte tänkt. Vi vill ju nå ut till de många, till alla dem som bryr sig om vart Sverige och världen är på väg.
2024 har varit ett bra år. Vi har haft en mycket lyckad och givande studiecirkel runt boken En jord för alla. Vi har haft några välbesökta samtalsträffar (och ett par mindre välbesökta). Vi har i höst flyttat våra möten från Disponentvillan på Ringsberg/Kristineberg till Innergården Solidaritet på mitt i centrum, vilket lovar gott. Kanske är vi på väg att vända trenden.
… och vi behöver utveckla verksamheten
Själv har jag fortfarande entusiasmen kvar och kärngänget finns där. Men vi skulle behöva utveckla verksamheten. Utan att släppa de internationella frågorna, skulle vi behöva ha mer lokalt-, regionalt- och nationellt anknutna ämnen. Och mer av kultur, filosofi och ideologi. Inte minst på webbplatsen.
Skillnaden mellan Tankarnas trädgård och de flesta andra grupper och föreningar är att vi inte är en intresseförening, inte har någon (mer eller mindre) politisk målsättning eller inriktning. Vi kämpar inte för någon speciell fråga. Vi har ingen mission. Är det en styrka eller en svaghet? Skulle vi vinna på att ha en tydligare ideologisk plattform, grundläggande rättesnören av typen Frihet, Jämlikhet, Solidaritet eller Fred på jorden, fred med jorden?
Välkommen med dina idéer
Tycker du att Tankarnas trädgård behövs, har du idéer om vad vi borde ta upp eller hur vi kan utveckla oss på andra sätt? Skulle du rent av kunna tänka dig att hjälpa till i det praktiska arbetet någon gång då och då? Kanske hålla en inledning i något ämne du brinner för, hålla i en studiecirkel, eller ”bara” hjälpa till med fikat och att ställa i ordning lokalen före och efter ett evenemang. Oavsett vilket är du hjärtligt välkommen till ett samtal om Tankarnas trädgårds framtid på Innergården den 24 november, kl 16-18. Vi behöver ny näring för att överleva.
Kan du inte komma då men vill dra ett strå till stacken så hör av dig.
Vänligen
Pål Karlsson
e-post: mejl(at)tankarnastradgardvaxjo.se
Jag bor i Ljungby, följer er på Facebook. Har svårt att erbjuda engagemang men vill att ni ska veta att ni inspirerar mig genom att jag ser i mitt flöde att ni finns. Tankarnas trädgård. En trädgård där man odlar tankar. Så fint. Gör vad som är rätt för er. Var medvetna om att ni sått frön. Vad som blir av fröna ser man först i framtiden, men jag är ordförande i en lokal krets inom Naturskyddsföreningen och är fackligt engagerad. Arbetar nära människor. Odlar grönsaker långt ifrån självförsörjning men har också en mängd blommor som lockar många pollinatörer.