Divergerande populismer

2 svar

  1. Jan Wiklund skriver:

    Det verkar lite apart att koppla strävan efter utbildning till protestantismen. Kineserna sätter mycket stort värde på utbildning, t.ex., kanske främst för att deras ekonomi växer och kan erbjuda ett jobb som motsvarar utbildningen. I Västvärlden riskerar även den som utbildar sig att inte få mer för det än en stor studieskuld som aldrig kan betalas tillbaka. Självklart skapas ingen efterfrågan på utbildning på det viset.

    Historiskt finns en viss koppling. Det var den katolska kyrkans heligförklarande av sånt som med tiden kunde visas vara falskt som skapade skepsis mot denna, och fick så olika följder som fundamentalistiska protestantiska sekter som hatar all utbildning utom bibelstudier, som upplysningstidens strävan att ta reda på hur det egentligen förhöll sig.

    Men idag finns ingen koppling alls.

    Det är också lite konstigt att Todd inte söker lite djupare i Västerlandets kris. Det finns ju en hel forskningstradition om varför länder förlorar sitt ekonomiska övertag, representerad av t.ex. George Modelski, William Thompson, Charles Kindleberger och Bas van Bavel.

    Enkelt uttryckt: skälet till att de får övertaget är att de blir bäst på att utnyttja den modernaste tekniken, och skälet till att de mister det är att dess kapitalister med tiden tröttnar och ägnar sig åt rentiärverksamheter som penningutlåning och fastigheter. Det är i och för sig dåligt utforskat hur kapitalister blir rentiärer i västerlandet just nu, den enda mig veterligt som har kollat det är Brett Christophers, samt när det gäller finansbranschen José Gabriel Palma. Emellertid, i Sverige går femti procent av företagsvinsterna till bankerna och då är annan finansbransch oräknad.

    Så jag tror inte man behöver tänka så mycket på ovilja till studier, det är en följd, inte en orsak.

  2. Ulf Nilsson skriver:

    jag har, som Todd, tänkt mycket på varför Europa fortsätter Ukrainakriget. Todd menar att de inte insett att kriget är förlorat, men det är ju ingen orsak till krig. Är det drömmen att krossa/dela upp Ryssland för att stabilisera den europeiska kapitalismen/imperialismen men att man inte insett omöjligheten i detta? Haage i SMP ger ju uttryck för denna bristande insikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *