26/1

Mellanöstern efter mordet på general Soleimani

Soleimani var på ett officiellt diplomatiskt uppdrag för att minska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien när hans bilkortege träffades av en missil från USA. Iran har sedan svarat - ”proportionerligt” enligt utrikesminister Zarif - med 22 missiler som uppenbarligen träffade sina väl valda mål.


Varför mördades Soleimani? Vad händer nu? Har USA-regimen lagt krokben för sig själv? Kommer Soleimanis ande att sparka USA ut ur såväl Irak som Syrien?  Eller ska krigshökarna i USA och Israel få sitt efterlängtade storkrig med Iran? Hur kommer Ryssland och Kina att agera? Och hur bör Sverige och EU ställa sig?


Vi inleder med en genomgång av bakgrunden och den senaste händelseutvecklingen.


Söndag 26 januari kl 15-17

Hofs Lifs, Kungsgatan 31, Växjö

Klicka på bilden för att ladda ned presentationen från mötet

____________


9/2 

Sjukvård i förvandling - på väg bort från skattefinansierad allmän sjukvård efter behov?


En allt mer marknadsanpassad sjukvård med privata sjukvårdsförsäkringar, är det den långsiktiga trenden med en dold agenda? Är vårdens subspecialisering av godo eller en fara? Håller ekonomistyrning, New Public Management och byråkratisering på att kväva vården? Professionens övertagande av ledarskapet, är det räddningen? Växjös nya lasarett kontra Hemsjukhuset i Ryd, hur bör balansen mellan sjukhustungt utbud och den nära vården utformas?


Bengt Järhult, distriktsläkare i Ryd och flitig debattör i sjukvårdsfrågor, inleder samtalet.


Söndag 9 februari kl 15-17

Hofs Lifs, Kungsgatan 31, Växjö


____________

23/2 

Vad bör klimatrörelsen ha för program?

Det räcker inte med att lyssna på forskarna om klimatet ska räddas! Och det räcker inte att ropa ”Rädda klimatet”, eller att kräva ”Något måste göras”.Vad bör klimatrörelsen ha för program? Vilka långsiktiga och kortsiktiga krav bör ställas på politikerna?


Söndag 23 februari kl 15-17

Hofs Lifs, Kungsgatan 31, Växjö


____________

22/3

Samtal över en kopp te

Provsmakning av kinesiskt te under ledning av Ulf Nilsson, mångårig reseledare till Kina och Sydostasien. Vi lär oss bland annat skillnaden mellan svart och grönt te och får se några bilder från odling och beredning av te, samt från den berömda tekaravanleden från Yunnan till Tibet i Kina. Sedan får samtalet löpa fritt, med Kina som huvudtema. det kan handla om kulturen, historien, politiken. 


Ta gärna med eget te som andra kan provsmaka och du kan berätta om.


Tid: Söndag 22 mars kl. 15-17

Plats: Hofs lifs, Kungsgatan 31 Växjö


Årsmöte


Efter samtalet och teprovningen håller föreningen Tankarnas trädgård sitt årsmöte. Både medlemmar och intresserade icke-medlemmar är välkomna. 

Söndag 22 mars, kl 16.30 (cirka), på Hofs Lifs


____________

INSTÄLLT

26/4                                           

Integration och arbetslöshet

Hur förbättra integrationen av flyktingar?
Hur komma tillrätta med kriminella gäng i ”utanförskapsområden”?
Är betald samhällstjänst för arbetslösa en väg att gå?


Tid: Söndag 22 mars kl. 15-17

Plats: Hofs lifs, Kungsgatan 31 Växjö


Ingemar Haraldsson har skrivit en kort text, Sätt arbetslösa i arbete, som underlag för diskussionen. Klicka här så kommer du till den.____________

INSTÄLLT

10/5                

Donutekonomi
- Kan det va´ nått?

För att klara de gigantiska globala utmaningar vi står inför under det här århundradet när det gäller klimatet, miljön och resurserna måste vi förändra ekonomiska tänkande. Uppfattningen att tillväxt och ännu mer tillväxt är lösningen på alla problem riskerar att blockera all verklig förändring.


I boken Donutekonomi - sju principer för en framtida ekonomi presenterar ekonomen Kate Raworth – med många år inom FN och Oxfam bakom sig – sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande med mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Donutekonomin tar hänsyn till människors behov av social trygghet såväl som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Själva donutmodellen visualiserar dessutom att vår belägenhet och våra möjligheter på ett klargörande vis. Den bygger vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden. Hennes bok ligger i miljödebattens absoluta framkant.


Pål Karlsson inleder med att presentera de viktigaste tankarna i boken. Därefter diskuterar vi om de är något att ha.


Tid: Söndag 10 maj kl. 15-17

Plats: Hofs lifs, Kungsgatan 31 Växjö

____________

19/2, 4/3 och 18/3

Bokcirkel om Ur ruinerna - En ny politik för en värld i kris av George Monbiot


George Monbiot är brittisk författare, journalist och krönikör i The Guardian

 

Monbiot menar att den ideologi som styr världen främjar ohämmad konkurrens och individualism. Nya rön inom psykologi, neurovetenskap och biologi lyfter en mer positiv bild av människans natur, som altruistisk och samarbetsvillig. Detta kan användas för att skapa en ny sorts politisk gemenskap, med fokus på inkludering och tillhörighet där demokratin och ekonomin kan omorganiseras radikalt. (Bibliotekets presentation)


I Ur ruinerna uppmanas vi att ta tillbaka rätten till gemensam handlingskraft. Här föreslås konkreta tillvägagångssätt för att hjälpa vänstern genom den mörka verklighet som vi står inför. Bara en positiv vision kan ersätta den verkligheten, ett nytt tankesätt som väcker liv i människors politiska engagemang och som kan lägga grunden till en bättre värld. (Bokcirkelspresentation i Stockholm)


Ur ruinerna är en bok rustad med hopp och skärpa för att förändra världen – ett passionerat försvar för demokrati och gröna principer.


Tre onsdagskvällar, 19/2, 4/3 och 18/3. kl 18-20

Grindstugan, vid infarten till Kulturskolan,
Kungsgatan 29, Växjö


Boken kostar ca 200 kr på nätet (finns i två ex på biblioteket)

Cirkelkostnad: 60 kr (ersättning för lokal)

Fika bjuder vi varandra på.


Anmälan via e-post till mejl@tankarnastradgardvaxjo.se
(Sista anmälningsdag 9/2)

Max 10 deltagare (först till kvarn)


____________