Bob Dylan om globaliseringen redan 1983
Den 24 maj fyllde The Bob, poeten och nobelpristagaren i litteratur åttio år. Det firade jag genom att plocka fram lp-n Infidels från 1983 ur hyllan.
Jag spelar Dylan ibland, men denna var bra länge sedan den var framme. Jag vet att jag gillade den när den var ny, och jag behövde inte ändra mig. The Bob har alltid haft en förmåga att förändra sig, att byta skepnad. På denna skiva samarbetar han med det strävsamma paret Sly Dunbar och Robbie Shakespeare, bas och trummor, de båda ursprungligen reggaemusikerna fram Jamaica, som genom åren har lagt rytmen bakom otaliga artister. Som gitarrister har han anlitat f d Stonesmedlemmen Mick Taylor och Mark Knopfler från Dire Straits, och på keyboards Alan Clarke, också från Dire Straits. På pappret en lite udda blandning, men fungerar utmärkt.
Vid denna tiden var kanske The Bobs mest intensiva religiösa period över, och texterna blir ibland riktigt tydliga, som i Union sundown från albumet. Den börjar så här:
Well, my shoes, they come from Singapore
My flashlight’s from Taiwan
My tablecloth’s from Malaysia
My belt buckle’s from the Amazon
You know, this shirt I wear comes from the Philippines
And the car I drive is a Chevrolet
It was put together down in Argentina
By a guy making thirty cents a day
Well, it’s sundown on the union
And what’s made in the USA
Sure was a good idea
’Til greed got in the way
Läs hela texten här eller här.
Lyrik om globaliseringen redan 1983! Innehållet kunde varit hämtat från någon av de tidiga folksångaralbumen tjugo år tidigare, innan elektrifieringen.
Ha det gott, och tänk på vad The Bob har sagt;
To live outside the law you must be honest!
(från Absolutely sweet Marie, Blond on blonde)
Har du Spotify kan du lyssna på låten här: https://open.spotify.com/embed/track/3v4h4wyAZe2pBQv6uK5KhP