Solidaritet med Palestina

Palestinas flagga

Pontus Westerholm skriver i Smålandspostens ledare den 14 maj:

De palestinska territorierna, Gazaremsan och Västbanken, har slitits itu av en maktkamp mellan olika militanta och antisemitiska organisationer. Att Sverige fortsätter att skicka miljardbelopp till Gaza i den här situationen är tanklöst. Sverige behöver granska och utvärdera det bistånd som skickas till organisationer i de palestinska områdena.

Det är inte rimligt att svenska skattebetalare bidrar till verksamheter som inte erkänner Israels rätt att existera och som stödjer det korrupta och våldsbeakande styret i Gasa.

Jag håller inte med. Nu när till och med Human Rights Watch anser att Israel är en apartheidstat är det hög tid för ”svenska skattebetalare” att inse att liksom den tidigare apartheidstaten Sydafrika inte längre existerar, måste även Israel upphöra att existera som sådan, om israeler och palestinier någonsin ska kunna leva i fred med varandra. Bojkotta Israel!

Här fyra andra inlägg med anledning av det som nu sker i Palestina:

En kort apell från vår egen Ulf Nilsson. Ett blogginlägg från vännen Knut Lindelöf i Uppsala. Ord och inga visor (jo, lite skön musik trots allt) från Pink Floyd-legenden Roger Waters i samtal med historikern, journalisten, globetrottern med mera Vijay Prashad. Och sist men inte minst dokumentärfilmen KILLING GAZA, om livet under Israels bomber och belägring. Missa inte den.

Manifestation i Växjö till stöd för Palestina

Ulf Nilsson apelltalar till stöd för Palestinas sak på Speakers Corner i Växjö, 15 maj 2021

I lördags höll Ulf Nilsson tillsammans med medlemmar i Palestinagruppen i Växjö en coronaanpassad manifestation till stöd för Palestinas folk. Ulf sa då:

Trots vad du hör på radio, ser på TV eller läser i tidningarna är det inte Israel som svarar eller försvarar sig!

Det är palestinierna som försvarar sig mot vräkningar, mot att bli hindrade att besöka sina heliga platser, mot högerextrema gäng som slår sönder deras butiker, mot att mer och mer deras land ockuperas, mot att deras hus sprängs, mot att deras olivlundar huggs ner.

Folket i Gaza kräver den självklara mänskliga rättigheten att få resa ut och in i sitt land, att få ha hamnar och flygplatser, att få importera och exportera som de vill utan att ett annat land, dvs Israel bestämmer. Israel har gjort Gaza till världens största fängelse och nu bombar man detta fängelse och civila dödas.

Därför säger jag:
– Sluta bomba Gaza!
– Sluta vräka palestinier från deras hem!
– Israel måste upphöra med ockupation och apartheid!

Israels ursprungsfolk är Palestinierna

Stenkastande palestinska pojkar (Bild: Från bakgrundsartikel på FN-förbundets sajt Globalis)

Nu regnar bomberna över Gaza igen. Det mänskliga lidandet har redan passerat det ofattbara för oss bekväma västerlänningar. Vi är sedan länge hjälplöst immuna mot bilder på lemlästade barn, hysteriskt gråtande föräldrar, kollapsade byggnader och halvkvävda skrik inifrån rasmassorna. Det är ett pågående folkmord, mitt framför våra ögon.

Vi diskuterar lagar mot förnekelse av Förintelsen, samtidigt som detta pågår för öppen ridå. Människors lika värde? Nej, något sådant finns inte i dagens världsordning.

Så skriver Knut Lindelöf på sin mycket läsvärda blogg, lindelof.nu.
Läs fortsättningen där: Israels ursprungsfolk är palestinierna.

Roger Waters om Israels brott och Palestinas motstånd

Pink Floyds förgrundsfigur Roger Waters skräder inte orden när han samtalar med Vijay Prashad om den brutala israeliska apartheiden och våldet mot palestinierna, det palestinska folkets trotsiga motstånd och den globala kampen mot imperialism och bosättarkolonialism.

Från Peoples Dispatch i samarbete med Globetrotter.

KILLING GAZA – en dokumentär om livet under Israels bomber och belägring

Så här presenteras filmen på The Grayzone, som är en oberoende nyhetswebbplats för undersökande journalistik med särskilt fokus på imperialism. Den grundades och redigeras av den prisbelönta journalisten och författaren Max Blumenthal, som också är en av männen bakom filmen..

Filmad bakom murarna på Gazaremsan mitt under Israels militära övergrepp 2014 presenterar Killing Gaza en upprivande bild av belägringen och lyfter fram ett fördrivet folks odödliga motståndsvilja.

I Killing Gaza dokumenterade de oberoende journalisterna Max Blumenthal och Dan Cohen Israels krig mot Gaza 2014 och dess förödande efterdyningar.

Ändå är denna film mycket mer än en dokumentär om palestinsk motståndskraft och lidande. Det är ett kyligt visuellt dokument över krigsförbrytelser begågna av den israeliska militären, med direkta vittnesmål och bevis från de överlevande.

James North från Mondoweiss skrev, ”Om dokumentärfilmer som ”Killing Gaza” skulle dyka upp regelbundet på amerikansk TV, skulle den allmänna opinionen börja vända sig mot Israel över en natt. Filmen, som precis släppts av Dan Cohen och Max Blumenthal, är både inspirerande och kväljande.”

Filmen kan ses med textning på engelska. Tryck då på text-knappen i fältet nertill på filmen, som tänds när du för markören över den. Andra språk som spanska och franska kan ställas in via inställningar-knappen.

Filmen kan även ses här: https://killinggaza.com/

1 svar

  1. Bertil Carlman skriver:

    Det var en mycket bra korg av tankar och känslor som du plockat ihop Pål. Nu skall jag göra som jag gör ibland när jag hittar något värdefullt. Jag skall skicka ”korgen” till mina systrar, deras barn, någon kusin samt andra vänner och bekanta som kan tänkas vara intresserade och som påtagligt mer liknar ”the old ladies” än de israeliska stridspiloter som Roger Waters pratar om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *