Tre tal vid manifestation för fred och mot Nato-medlemskap

Lördagen den 21 maj hölls på Speakers Corner i Växjö en manifestation för fred och alliansfrihet, och mot ett svenskt medlemskap i Nato. Arrangör var föreningen Kronoberg för fred och alliansfrihet (KFA).

Jenny Danielsson höll där tre korta tal, vilka vi publicerar här. Jenny läste även ovanstående dikt av Tage Danielsson.

Red


I

Vi är här idag för att vi vill ha fred!

Vi tror på dialog och medling och vi säger nej till en militär allians för att lösa konflikter i världen. Vi säger nej till svenskt medlemskap i Nato! Vi säger ja till neutralitet och alliansfrihet!

Är det inte för sent? Nu har ju Sveriges regering redan bestämt sig för att skicka in en ansökan om medlemskap i Nato.

Många är uppgivna. Jag känner en stor besvikelse och sorg över det här beslutet. Det kom inte som en överraskning, men det gör ändå ont. Jag är rädd och jag känner oro inför framtiden. Jag är också arg. Jag känner vrede över hur ett så här stort beslut fattas över våra huvuden.

Magdalena Andersson är vår första kvinnliga statsminister. Hon är socialdemokrat. Hon är representant för ett parti som gick till val på att Sverige inte skulle bli medlem i Nato. Så gör hon en tvärvändning. Vad är det som händer?

Det är bara fyra månader kvar till val. Sverige har varit alliansfritt i 200 år. Nu kan inte regeringen vänta i fyra månader för att folk ska få chans att sätta sig in i vad ett Nato-medlemskap innebär och sedan säga sitt. 200 år av alliansfrihet… En alliansfrihet som har möjliggjort fred i över 200 år. En alliansfrihet som har hållit Sverige utanför två världskrig. Nu överges den – och vi, människorna som bor i landet – vi blir inte ens tillfrågade. De frågade inte oss!

När jag ser Magdalena Andersson stå bredvid USA:s president Joe Biden och prata om demokrati. Då undrar jag: Vilken demokrati?

Det här fotot sände min dotter till mig från Stockholm dagen innan Socialdemokraterna bestämde sig för att skicka in ansökan om medlemskap i Nato. Fotot är från Sveavägen i Stockholm. Det är från platsen där Olof Palme blev skjuten 1986.

Olof Palme var statsminister och socialdemokrat. Men det var en annan socialdemokrati än den vi ser idag… Olof Palme satte Sverige på världskartan. Under hans ledning blev Sverige känt som det lilla landet som vågade säga ifrån när någon bröt mot mänskliga rättigheter och FN:s folkrätt. Han sa ifrån, oavsett om det var USA eller Sovietunionen som gjorde fel. Sverige var neutralt, men inte fegt. Tvärtom! Olof Palme trodde verkligen på samtal och diplomati. Han visade vägen för små länder och han var övertygad om att man inte skulle behöva välja den ena eller andra stormakten. Han jobbade för nedrustning och avspänning. Sverige var självständigt! Det fanns en värdighet!

Nu mer är 35 år efter hans död kommer folk fortfarande förbi platsen där han mördades. Folk lämnar rosor. Folk minns! Olof Palme hade vänt sig i sin grav om han hade sett vad Socialdemokraterna gör idag!

Kronoberg för Fred och Alliansfrihet, KFA, är arrangör för den här manifestationen. Det kommer att bli tal, musik och poesi. Vi är många medverkande. Vi tycker inte lika om allt – men vi är överens om att Sverige ska fortsätta vara alliansfritt. Vi säger nej till Nato. Vi säger nej till krig och vi säger ja till fred!

Tack till alla er som har kommit hit idag! Tack för att ni är här! Det inger hopp!

II

Varför vill vår regering kasta oss in i Nato just nu? Och varför är det så bråttom? Hals över huvud… I panik…

Det handlar om rädsla. Efter Rysslands invasion av Ukraina har bilden av det hotfulla Ryssland bokstavligen förblindat människor.

Ryssland har militära utgifter som uppgår till ca 8 % av Natos samlade militärutgifter. Om vi tänker efter är kanske inte Ryssland så hotfullt. Men vi hinner inte tänka efter.

”Ryssland ska inte bestämma över vår politik” upprepas i radio och folk förfasar sig. Jag håller med. Jag vill inte att Ryssland ska bestämma här.

Men USA, ska de bestämma över vår politik? undrar jag. Det är en icke-fråga. Det pratar man inte om. Men är det inte just det som kommer att hända när vi går med i Nato?  OM vi går med i Nato… Natos generalsekreterare är underställd USA:s president. USA:s president står alltså över. Det pratar man inte så mycket om.

Vi ska inte behöva välja den ena eller den andra stormakten! Vi ska vara alliansfria!

KFA har fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Det är ett brott mot folkrätten. Vi står upp för folkrätten. Skillnaden mellan oss och Nato-förespråkarna är att vi alltid gör det – oavsett vem som bryter mot den.

Det har ju hänt att Nato har brutit mot folkrätten. Det har hänt att Nato eller Natos ledande makt USA har invaderat länder… Inte en gång, inte några få, utan många gånger…

Efter attacken på World Trade Center i New York 2001 förklarade USA krig mot terrorismen. Sedan har Nato-styrkor varit i Afghanistan, Irak och Libyen. Resultatet : 38 miljoner människor på flykt… över 900 000 människor döda. Vem är terrorist?

Hur ska vi försvara FN:s folkrätt om vi går med i en krigsallians som ständigt bryter mot den?

Det går inte! Vi måste stå utanför Nato!

Många pratar om kriget i Ukraina. Rysslands invasion skapade kriget. Det bär Ryssland ansvar för. Men allt våld har sin grund i underliggande konflikter. Kriget är symptomen. Konflikten är orsaken. Vem pratar om orsaken? Och vem bär ansvar för den? Vilket ansvar har Nato för konflikten? Vem pratar om hur Natos ökade närvaro i Europa har bidragit till den fruktansvärda situation vi ser i Ukraina idag?

Vi har genomskådat Nato. Nato är inget fredsprojekt. Nato är en aggressiv militärallians. Det är världens största kärnvapenmakt. Sverige behöver inte Nato för fred! Det är Nato som behöver Sverige för krig! Vi säger nej till Nato!

III

1917 miljarder dollar… Det var världens totala militärutgifter 2019. 1917 miljarder dollar…. Det är mycket pengar!

Enligt Sipri sker nu den största ökningen av militära utgifter på 10 år. Vilka är det som driver på? Ja, det är USA, det ledande landet i Nato. USA står för 38 %.

I vårt land är nu samtliga riksdagspartier överens om ökade anslag till det militära. Vad händer? Har vi alldeles glömt bort samtal och diplomati? Jag har en bestämd övertygelse: Man kan inte bomba fram fred!

En sorglig bieffekt av allt detta vapenskrammel – det är att vi helt missar de stora hot som mänskligheten står inför – klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden!

Mot detta kan inga militära satsningar skydda oss! Mot detta kan Nato inte skydda oss!

Tvärtom! Ett medlemskap i Nato förvärrar situationen…

Vapenproduktion kräver enorma mängder naturresurser. Militära övningar förstör luft, mark och vatten. Och krig – det är inga hållbara projekt!

Ett medlemskap i Nato betyder att vi för oöverskådlig framtid binder oss vid höga anslag till det militära. Det binder oss vid ett hänsynslöst utnyttjande av jordens resurser.

Vi måste sätta stopp för detta vansinne!

Vi har bara en jord och alldeles för länge har vi utnyttjat den hänsynslöst. Nu har vi inte råd med fler felsteg! Och Nato-medlemskap är ett steg i helt fel riktning!

Vi säger nej till Nato! Vi säger nej till kapprustning och krig! Vi vill ha fred!

1 svar

  1. Ola Korsfeldt skriver:

    Utmärkt tal som avslöjar NATOs och att dess Generalsekreterares är underställd USA:s president. Man ska också komma ihåg att NATO-högkvarteret i Bryssel är underställt Pentagon i Washington.
    Nu har dock militärledningen och presidenten i USA annat att tänka på, då en av deras militärbaser i Jordanien nyligen utsatts för en drönarattack med stupade och skadade soldater. USA misstänker Iran och hotar med vedergällning, vilket är lika med krig. Detta påverkar Sveriges NATO-anslutning och DCA-avtalet-USA måste prioritera. Samtidigt tjafsar EU:s ledning med regeringen i Ungern om EU-stöd, vilket också kan påverka NATO-processen. Man kan ju undra vilket som är viktigast för Ungern, EU eller NATO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *