Följ med på resa till Sveriges äldsta träkyrka, glasriket och Vilhelm Mobergs Utvandrarbygd!

Nyligen hade nya Utvandrarfilmen premiär vilket uppmärksammar en viktig del av Smålands historia. På vår resa får du se och höra om bakgrunden och om Vilhelm Mobergs romanfigurer. Vi besöker även Sveriges äldsta träkyrka, ett okänt minnesmärke från andra världskriget, får höra om hur Glasriket uppstod och besöker Skrufs glasbruk.

Lördag 11 juni
Från Oskarshamn eller Nottebäcksterminalen

Vi startar kl. 07.00 från Oskarshamn Arena på Döderhultsvägen. Bussen stannar sedan vid Nottebäcksterminalen, där riksväg 31 och 23 möts (bil-parkering finns här) och här möter vår guide Ulf Nilsson plus fler resenärer. Vi startar från Nottebäcksterminalen kl. 8.30.

Program

Färden går sedan mot Granhult. Här får vi en visning av den 800 år gamla kyrkan och här kan vi dricka vårt eget medhavda förmiddagskaffe!

Vi fortsätter söderut och vid Vägershult besöker vi ett av Sveriges få minnesmärken från andra världskriget. Vi passerar genom Kosta och får höra om både glasriket och Kostas historia. I Duvemåla möter vi Kristina som staty – men har hon funnits? Svaret på det och historien om gården får vi höra samt tillfälle att ströva runt.

På små, slingrande byvägar tar vi oss till Bjurbäcken. Här låg en gång soldattorpet där författaren föddes i en miljö som för tankarna till Raskens.

Nästa anhalt är Moshultamåla och Mobergs gamla skola där han fick sänkt sedebetyg – som senare blev titeln på en av hans romaner! I Moshults vandrarhem äter vi lunch: Mobergare (pannbiff) med sallad, sås, potatis, dryck, kaffe och kaka.

Efter lunch fortsätter vi till Åkerby vägskäl där utvandrarna möttes för att påbörja den långa resan. Strax efter är vi framme vid Skrufs glasbruk: hyttan är stängd (lördag!) men butiken är öppen.Under em. besöker vi Ljuders kyrka där vi får höra om både Mobergs ”oppdektade” figurer och verkliga utvandraröden.

Färden går vidare till Hovmantorp och på Folkets Hus serveras em. kaffe med bulle och mjuk kaka.

Vi beräknas vara tillbaka i Växjö vid 17-tiden, vid Nottebäckerminalen ca 17.30 och i Oskarshamn ca 19.00.

VÄLKOMMEN MED PÅ EN OMVÄXLANDE RESA MED HISTORIA, NATUR- OCH KULTURUPPLEVELSER!

Anmälan och pris

Anmälan senast 1/6
– ”Oskarshamnsgänget” till Ann & Hasse,
– Övriga till Ulf Nilsson: 070-512 39 88, ulf.nilssonguide@gmail.com  
Vänligen ange eventuella önskemål om speciell mat.
Bindande anmälan!

Resans pris: vid minst 20 deltagare: 680 kr/person, vid minst 25: 600 kr/person, vid minst 30: 550 kr/person. Priset inkluderar bussresa, guidning av Ulf, entré Granhult, Duvemåla, skolan, lunch och eftermiddagskaffe enligt program. Betalas på bussen: kontant (jämna pengar!) eller via swish.

Resan arrangeras av Ulf Nilsson (Smålands Reseservice) och Hjalmarssons Buss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.