Engström och jag med 100 år emellan. Del 1

Intro

Förra hösten skrev jag ett brev till Eksjö museum | Eksjö kommun

Hej!

Mitt namn är Bertil Carlman. Jag bor nu som pensionär i Alvesta kommun. Sedan några år tillbaka är jag medlem i TTV (Tankarnas Trädgård Växjö). På föreningens hemsida https://tankarnastradgardvaxjo.se har jag tidigare medverkat med några artiklar.

Eftersom jag efter min far fick ärva Albert Engströms Samlade Teckningar (I – XX) i tio band, fick jag för ett tag sedan en idé till korta artiklar som skulle knyta ihop några av mina livserfarenheter med lämplig illustration från Samlade Teckningar. Teckningarna, ett gross, har jag skannat av.

Här kommer problemet.

Med styrelsen för TTV har jag diskuterat frågan om upphovsrätt. I styrelsen har framhållits att jag borde ta kontakt med Er om det. Vad gäller för en reproduktion av A. Engströms teckningar? Spridningen kommer inte att bli i tryckt form, utan bara på TTV:s hemsida. För att Ni skall få en uppfattning om hur det kan komma att se ut, bifogar jag här mitt tänkta första bidrag.

Med vänlig hälsning

Bertil Carlman
Lyåsa Södregård 4
263 92 Lammhult.
bertilcarlman@yahoo.se

Det kom ett snabbt svar:

Hej Bertil,

Tack för din förfrågan. Vi blir alltid lika glada när vi ser att Albert Engström fortfarande inspirerar och engagerar!

Vad gäller upphovsrätt så gäller den 70 år efter konstnärens död, vilket betyder att Engströms bilder släpptes fria år 2010. Du kan alltså med gott samvete använda bilderna. Dock gäller att konstnärens namn alltid ska publiceras i samband med bilden.

Allt gott!

Med vänlig hälsning

Lisa Ugarph
Antikvarie

Eksjö museum | Eksjö kommun<museum@eksjo.se>
Date: mån 13 sep. 2021 08:39

_______________

Och så det första bidraget:

Som gymnasist var jag mycket intresserad av existentiella och filosofiska frågor. Då jag gick på reallinjen kunde man välja till ämnet filosofi, och det gjorde jag och två av mina klasskamrater. I ämnet kristendom hade min klass, RII3b, en mycket sympatisk lärare, tio i två kallad eftersom han stod med sina fötter som visarna på en klocka. Han var mycket noga med att betona att religion handlade om tro, och att vi ”realare” sysslade mycket med vetande då vi ägnade oss åt t.ex. fysik och matematik. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att på en kristendomslektion påpeka att jag fann treenighet bisarr, eller hur jag nu uttryckte mig. ”Många saker kan verka konstiga, inte bara inom kristendomen.” sade läraren då. ”Men som jag sagt tidigare, så handlar religion om just tro.” Eller hur han nu uttryckte sig.

1 svar

  1. Bibeln skall inte tolkas bokstavligt. Det står det också i Bibeln. I min mening läses Bibeln bäst i ett meditativt tillstånd och mellan raderna. Då blir man varse om att magin i Bibeln, med all sannolikhet, har en verklig bakgrund och i detta ligger visdom.

    Begrepp som ”fadern” ”sonen” och ”den helige anden” måste tolkas och kan ersättas med mer vetenskapliga begrepp idag, som inte fanns för bara tre hundra år sedan.

    Det är ofta kristna predikanter som förvillar med bokstavliga tolkningar och då gör folk lätt så att de förkastar alltihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *