Svart historia

LÄSTIPS! Svart historia av Amat Levin är en bra genomgång av Afrikas historia med utblickar till bland annat Amerika och slavarnas ättlingar idag i USA.

Boken ger många inblickar i de europeiska kolonialmakternas slavhandel och krigiska erövringar av Afrika som började redan tidigt 1400-tal. Detta ledde senare till den transatlantiska slavhandeln där Portugal har rekord i denna gren! Sen kom holländare, britter, tyskar och fransmän. Men boken tar också upp den arabiska slavhandeln och erövringen av Nordafrika som började ännu tidigare – på 600-talet!

Boken visar hur kolonialmakterna ställde olika folkgrupper mot varandra och därigenom skapade etniska motsättningar som påverkar än idag. Kolonialmakterna framställde sin brutala erövring som att man räddade afrikanerna från anarki och efterblivenhet och gav dem civilisation. Som i Kongo där ett afrikanskt rike krossades och folket fick slava med gummiutvinning, elfenbenshandel med mera. Om man inte jobbade tillräckligt höggs ena handen av och samlades i hinkar att visa för överordnade. När Lumumba ledde kampen för ett fritt Kongo framställdes han som en våldsam fanatiker. Jämför gärna hur USA/EU idag stödjer krig i Syrien för att rädda folket från den brutale Assad. Då, som nu, hade ledarna dåliga sidor, men då som nu blev det mycket värre om Västmakter segrade.

Erövringskrigen var ofta ren slakt med kulsprutor mot spjut men brittiske militären ansåg att man räddat afrikanerna undan ”stamkrig, människooffer och häxdoktorer”. Eller som tyske generalen von Trotha som menade att det enda som får afrikaner att ge vika är att ”bruka våld genom ren terror…”

Att USA/EU fortfarande ser ner på omvärlden uttrycks väl av Joseph Borell, EU:s ”utrikesminister” som nyligen sa att Europa är en trädgård, överlägsen större delen av världen som är en ”barbarisk djungel”.

Boken berättar om många, för mig okända, hjältar, kvinnor och män, som kämpade mot slaveri, kolonialism i Afrika men även i USA och Sydamerika. Visste du att det på 1600-talet i 50 års tid fanns ett rike i Brasiliens djungel där före detta slavar och urfolk samsades?! Det tog 50 år för Portugal att krossa detta och numera firas Zumbidagen (namn efter ledaren för riket) 20/11 varje år som en symbol för den afrobrasilianska kampen för frihet.

Brister i boken är att Levin inte fördjupar sig i västvärldens nykoloniala utsugning av Afrika genom Världsbanken, Internationella valutafonden med mera. Boken tar upp dagens slavhandel i Libyen (2022!) som ju är ett resultat av att USA/Nato med svensk hjälp störtade Gaddafi. I stället för att bara kalla Gaddafi för diktator borde Levin nämnt att under Gaddafi behandlades de afrikanska libyerna mycket bättre än förr eller senare. Att Gaddafi störtades för han ville sälja Libyens olja i annan valuta än dollar. Men trots brister en mycket läsvärd och spännande bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *