Det skulle handla om klimatet…

Så kan det gå när inte haspen är på. BBC bjöd in professor Jeffrey Sachs för att prata om klimatförändringen. Man valde att vinkla på Kina och mänskliga rättigheter. Och fick ett osande svar, som plockades upp av bland andra den amerikanske komikern och politiska kommentatorn Jimmy Dore. Måste ses!

Jeffrey Sachs är inte vem som helst. Han är nationalekonom, professor vid the Earth Institute vid Columbia University och en av 17 specialutvalda förespråkare för FN:s hållbarhetsmål. Han har varit specialrådgivare till flera av FN:s generalsekreterare. År 2002-2006 var han ordförande för FN:s Milleniumprojekt.

Svenska Wikipedias inte helt aktuella presentation av Sachs lyder så här:

Jeffrey David Sachs, född 5 november 1954 i Detroit, Michigan, är en amerikansk nationalekonom främst känd som ekonomisk rådgivare i Latinamerika, Östeuropa, före detta Jugoslavien, Asien och Afrika. Han är professor och ordförande för the Earth Institute vid Columbia University. Han är även specialistrådgivare för Förenta nationernas generalsekreterare Ban Ki-moon. Från 2002 till 2006 var Sachs specialistrådgivare för Förenta nationernas dåvarande generalsekreterare Kofi Annan och även ordförande för FN:s Millenniumprojekt. Han föreslog chockterapi (även om han själv inte gillar begreppet) som lösning till de ekonomiska kriserna i Bolivia, Polen och Ryssland. Han är även känd för sitt arbete med internationella organ i frågor som fattigdomsreducering, låneavskrivning och sjukdomskontroll, speciellt HIV/AIDS i utvecklingsländerna. Han rankades 2004 och 2005 bland världens 100 mest inflytelserika personer av Time magazine. Han höll 2007 års Reith-föreläsning, en sedan 1948 årligt återkommande radioföreläsning i BBC.

Till det kan läggas att han för närvarande också är en av FN:s ”SDG-Advocates”. SDG är förkortning för Sustainable Development Goals, FN:s hållbarhetsmål. FN presenterar sina SDG-Advocates så här (reds översättning):

SDG-förespråkarna är 17 inspirerande och inflytelserika personer som ska höja den globala medvetenheten om hållbarhetsmålen och behovet av påskyndade åtgärder. De använder sina unika globala plattformar för att höja ambitionen kring SDG och nå de mest utsatta först. SDG-förespråkare är starka offentliga personer som är dedikerade till fred, välstånd och planeten, samlar sig bakom visionen om en bättre värld och inspirerar andra att göra detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *