Rapport från Xinjiang

Pågår det ett folkmord på uigurer i Kina? Det tycks så om man ska tro våra gängse media. Men ska man det? Och om inte folkmord så är de väl i alla fall hårt förtryckta?  

Daniel Dumbrill är en kanadensisk vloggare, med 150 000 följare, som bor i Kina sedan 12 år tillbaka. Han bestämde sig för att åka till Xinjiang och bilda sig en egen uppfattning på plats och genom att prata med folk där.

Här är hans första rapport, när han nyss kommit till Xinjiang. Om inte annat högst sevärd för miljön han vandrar i samtidigt som han berättar: gamla stan i Kashgar.

Han har även publicerat nedanstående video där han intervjuar en uigurisk imam, vars far också var imam men som mördades av uiguriska fundamentalister för att han inte var tillräckligt radikal. Dumbrill avser att komma med fler video-rapporter efter hand.

Här också en länk för den som vill fördjupa sig mer i frågan – vilket nog är nödvändigt om man ska kunna skaffa sig en så objektiv och allsidig bild som möjligt: The Xinjiang Genocide Determination As Agenda, en kritisk analys av en rapport från Newsline Institute och Raoul Wallenberg Center. Analysens författare är Gordon Dumoulin, Jan Öberg och Thore Vestby på The Transnational Foundation for Peace & Future Research med säte i Lund. I sammanfattningen skriver författarna:

What we have found in The Report makes us believe that if this is the highest-quality documentation of a genocide in Xinjiang available, one may seriously doubt whether what goes on in Xinjiang is a genocide. And, most likely, determining it as such will only have negative consequences for US-China relations and even for the United States itself.

(Det vi har funnit i rapporten får oss att tro att om det här är den tillgängliga dokumentation om ett folkmord i Xinjiang som har den högsta kvaliteten, kan man allvarligt tvivla på om det som händer i Xinjiang är ett folkmord. Och att slå fast att det är ett sådant kommer högst sannolikt bara att få negativa konsekvenser för relationerna mellan USA och Kina och till och med för USA självt.)

Läs också Ulf Nilssons inlägg Om uigurernas situation i dagens Kina som vi publicerade här på Tankarnas trädgård 26 november 2020.

1 svar

  1. Jan Öberg skriver:

    Tusen tack, och nu finns hela rapporten också på svenska:
    https://transnational.live/2021/05/04/faststallande-av-folkmord-i-xinjiang-som-agenda/
    Mvh
    Jan Öberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.