Katastrof i Afghanistan, eller…?

2 svar

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Ytterligare intressant läsning av James Risen:

  ”A War’s Epitaph – For Two Decades, Americans Told One Lie After Another About What They Were Doing in Afghanistan: https://theintercept.com/2021/08/26/afghanistan-america-failures/

  For 20 years, America essentially ran a narco-state in Afghanistan.

  Each time American officials sought to make counternarcotics a priority, they ran into the reality that the drug lords of Afghanistan were also the warlords of Afghanistan.

  In an interview with the special inspector general, Douglas Lute, who coordinated strategy for Afghanistan at the National Security Council from 2007 to 2013, gave a brief and devastating critique of the American enterprise in Afghanistan.

  “We were devoid of a fundamental understanding of Afghanistan,” Lute said. “We didn’t know what we were doing.”

 2. Ulf Nilsson skriver:

  Mycket bra inledning av Pål! Ang. Pilgers artikel innehåller den många intressanta uppgifter där jag bara kommenterar den om Sovjets invasion/ockupation 1979-89. Pilger avfärdar på en rad Sovjets invasion och 10-åriga ockupation med ordet ”ödesdigra intåg” som han motiverar med jihadister på tröskeln till Sovjet.
  Pilgers syn på supermakters rätt att freda sig mot hot genom att invadera andra länder liknar lite hur USA resonerade 2001.
  Viktigast i sammanhanget är detta: mujahedin och talibanerna var inget bra för Afghanistan men de hade rätt att kämpa mot Sovjets invasion/ockupation. Notera att Sovjet påstod 27/12 1979 sig gå in på begäran av regeringen (den som Sovjet stödde = PDPA) men de första som dödades var presidenten (Amin) och hans närmaste. Babrak Karmal som blev ny president satt sen på sovjetiska bajonetter. Efter 9½ års krig med stridsvagnar, flyg och som mest 100 000 soldater så tvingas Sovjet ut 1989. Mycket hade blivit förstört och Förvisso blev det bättre för kvinnor, speciellt i städerna men precis som USA, Sverige & Co var de för stora majoriteten av afghaner ockupanter.
  Att ta hjälp av andra stormakter är kanske inte snyggt men har gjorts förr: den antibrittiska befrielserörelsen tog en tid hjälp av Japan i kampen för att kasta ut kolonialmakten. FNL och Nordvietnam tog hjälp av Sovjet och Kina. Under II:a världskriget tog Viet Minh (motsvarigheten till FNL) stöd av USA i kampen mot Japan som ockuperade Vietnam.
  Allt detta är snåriga och komplicerade historiska skeenden men inte värre än att man kan ta ställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *