Hösttankar i tankarnas trädgård

Lyåsa, Alvesta kommun

Sista dagen med sommartid för i år går jag och räfsar löv under den stora linden vid vår plan framför garaget. På flygfotot är det nere till vänster. Mitt bland de nedfallna löven står hon och nickar i de svaga vindpustarna. Om henne skrev tidningen Land den 15:e mars i år:

Det var en hård spurtstrid. När Sveriges Botaniska Förening bad svenskarna rösta fram landets nationalblomma, stod slutstriden mellan den blida linnean och liten blåklocka

Finalisterna Linnéa och Liten blåcklocka. Segraren till höger.

Nog var linnean en värdig finalist, men henne ser vi inte så där tillvardags runt våra bostäder. Och inte på min garageplan den 30:e oktober! I tidningen Biodiverse från SLU stod det också om omröstningen. Där stod även något jag inte kände till. Där stod att i vår nationalblomma kan man finna övernattande hanar av ett Blomsovarbi, närmare bestämt småsovarbit Chelostoma campanularum. Campanularum har med blåklockan att göra, Campanula rotundifolia.

Blomsovarbi

Artdatabanken skriver:

Längd 4–15 mm. Blomsovarbin är jämnbreda, långsträckta svarta bin med sparsam ljus behåring på ovansidan av kroppen. Skutell, postskutell och horisontella delen av efterryggen ligger i samma plan. Skutellen saknar utskott eller taggar. Bakkroppens ryggplåt 1 är avrundad i profil och utan tvärlist mellan dess främre, framåtlutande och bakre, horisontella del. Honan har vitaktiga pollensamlingshår på undersidan av bakkroppen. Hanens bukplåt 2 har en utstående, klackliknande bildning i främre delen, och ryggplåt 7 är nedböjd och avslutad med ofta pariga utskott av olika utseende, vilket är användbara karaktärer vid bestämning av hanar.

På artdatabanken hittar man också en nära släkting, smörblommebit Chelostoma florisomne. ”Florisomne” det är som i en saga, att sova i en blomma!

Smörblommebi

När jag räfsar vidare kommer jag att tänka på en annan insekt som jag visserligen kände till men inte närmare, eldlusen. Mycket riktigt fanns det fortfarande, bland de vissna löven, kvar flera exemplar av denna släkting till bärfisarna. Om denna varningstecknade insekt skriver Wikipedia:

Eldlusen påträffas ofta under lindar och på malvor, ofta många tillsammans. Födan består främst av frön från olika växter men också av andra döda smådjur som den suger ut med sina för detta speciellt anpassade mundelar. Även kannibalism har observerats inom arten, då andra eldlöss kan suga ut nykläckta nymfer eller nymfer som nyss ömsat hud.

Ofta många tillsammans är ingen överdrift. I sommar har jag haft klungor på flera hundra under linden.

Eldlus och eldlöss i massor

Nu går tankarna vidare till ett mycket trevligt möte i somras, där jag fick frågan om jag visste vad det var för en insekt som liknade en nyckelpiga. Det var ett utökat styrelsemöte, inklusive kräftkalas, som Tankarnas trädgård i Växjö hade hemma hos familjen Pål och Siv Karlsson i somras. Det var där som jag blev tillfrågad om jag kände till en liten insekt som påminde om nyckelpigan.

På mötet diskuterade vi föreningens vidare arbete. Inför möte hade jag kommit att tänka på Banksy. Bland alla han gatumålningar har jag en favorit. Min favorit passar mycket bra för en förening som kallar sig Tankarnas trädgård. Därför laddade jag ner bilden, fotoshoppade lite med den och lade till någon text. En ung man som är missbelåten med hur världen ser ut. Även en äldre man som jag kan vara missbelåten. Vår överhet ser oss inte som medborgare utan som konsumenter. Vår välfärdsstat har sedan några tiotal år alltmer rustats ner. Privatiseringarna har ökat klasskillnaderna. Under pandemin har de mycket rika blivit ännu mycket rikare, samtidigt som de mindre rika i världen blivit ännu mycket fattigare. Svälten bland barn ökar åter. I Afghanistan funderar en familj på att sälja ett av sina barn för att kunna överleva.

Muralmålning av Banksy

Vi måste tala, samtala om detta. Ute världen tvingas miljoner människor att ta strid för sina liv. Striden blir emellanåt mycket våldsam. Sverige som land har ingen vacker roll i denna människors strid för ett värdigt liv. Vi sluter upp i de olagliga bojkotter som USA och EU bedriver mot flera länder, Kuba, Venezuela, Iran. Ja vi har till och med lämnat den alliansfrihet som vi haft, och som gjort att Sverige kunnat bidra i diskussionerna i olika konflikthärdar. Nu är vi ett vasalland åt krigsorganisationen Nato. Allt detta måste vi tala om, ta strid mot. Men vår strid i tankarnas trädgård är som på Banksys bild, en strid med blommor.

2 svar

 1. Bertil Carlman skriver:

  Kronos Quartet – Tusen Tankar (A Thousand Thoughts) – YouTube
  https://www.youtube.com/watch?v=zyRCkO1o6hY

  Det lyssnade jag på när jag började med artikeln. Nedan några kommentarer till musiken.

  Mark Montimurro
  för 3 år sedan:
  without googling or wikipedia-ing, this sounds so very celtic to me ears, it’s so lovely

  Dieuwke van der Heide
  för 7 år sedan:
  Little piece of heaven! Little bit of musictherapy!

  quadrazid
  för 7 år sedan:
  Very good. So pleasant. Would love to hear more takes of Triakel’s music.

  ralphyboy25
  för 6 år sedan:
  Thanks for posting this very subtle treatment of this song.

  Ernesto Blast
  för 7 år sedan:
  Mist! I did not expect to cry, but still I could not avoid doing it

  David Mcmeekin
  för 2 år sedan:
  I heard this earlier this morning on BBC Radio 3 Essential Classics programme with Ian Skelly. A lovely if rather sad piece which sounds more Celtic than Scandinavian

 2. Bertil Carlman skriver:

  Här är en annan variant av Tusen tankar. Mycket bättre film och svensk text.
  https://youtu.be/O1FW3xtQs4U

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *