Ta en utflykt till Nässjö

Fram till och med 6 mars finns en mycket sevärd utställning på Nässjö konsthall:

BRIC-À-BRAC – konst för nyfikna av Torsten Jurell

I en estetisk form som varken är svensk eller kinesisk integrerar han människans äldsta urtida formmaterial, leran, med vår tids tekniker för att även beskriva samhörigheten mellan det gamla och det nya, mellan det traditionella och det samtida.
(Från Nässjö kommuns evenemangskalender)

Torsten Jurell är baserad i Sverige och Kina och kan beskrivas som en multimediakonstnär som genom sin konst samlar vitt skilda uttryck. Hans arbete omfattar skulpturer och reliefer i målat trä, brons, plast, glas och porslin, oljemåleri med broderier, grafiska tryck, foto, ljud-, ljusinstallationer och videoverk. Sedan 2007 verksam i Kina där han hyr ateljé och ställer ut. Sedan 2011 verksam i ”porslinstaden” Jingdezhen. (Från Torsten Jurells egen webbsida)

Så här skriver Torsten själv om sin utställning:

I Centre Pompidou i Paris har museet en vägg, arrangerad ifrån den franske surrealisten Andre Bretons hem, som följdriktigt heter ”Muren” och som består av en samling konstföremål Breton samlat utifrån olika tider och kontinenter, till synes slumpmässigt arrangerade men samtidigt minutiöst välkomponerat – helheten är själva konstverket och en plats som får min fantasi att flöda.

När jag som barn besökte Naturhistoriska museet i Göteborg hänfördes jag över hur samlingarna var arrangerade; hur uppstoppade paradisfåglar och rävar exponerades, det märkliga i att den uppstoppade valen en gång både varit ett utställningsobjekt och samtidigt brukats som café. Intill fanns oljemålningar som visade när valen strandade på Västkusten och hur den dödades och på Sjöfartsmuseet fanns snäckor, fjärilar, avancerade knopar – allt konstfullt arrangerat av sjömän som tidsfördriv på långa seglatser mellan exotiska platser.

I ett rum hos mormor och morfar, hängde flaggor på väggen, en turkisk fez, en flintlåspistol – min morbror var sjöman och medförde föremål som fick mig att längta ut i världen. Så blev det också i livet.

I Kina kom jag i kontakt med begreppet ”Fantasins Trädgårdar” – en imaginär plats som skapades av konstnärer i måleriet och poesin, men ”Kuriosakabinett” blev en mer passande term som jag kom att bruka när jag arbetade fram idén till utställningen i Nässjö Konsthall. ”Bric à Brac”,  en synonym till kuriosakabinett, blev slutlig titel. Egentligen är det en gammal-fransk nonsensfras, lekfull – lite mer som den engelska varianten: ”Knickknackery” – mer lockande!

”Bric à Brac” är en installation av mina verk så som de många gånger finns samlade i ateljén, tillfälliga konstellationer, sammanförda i konsthallen som en ”mur” i hopp om att locka din fantasi med in i egna resor.

Öppettider:
Måndag-tisdag kl. 10.00-19.00.
Onsdag-fredag kl. 10.00-17.00
Lördag-söndag kl. 10.00-14.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.