Tankar i det mörka och märkligt varma november

1 svar

  1. Bertil Carlman skriver:

    Idag, den 21:a november, finns åter en bra artikel om jordbruk och energi. https://steigan.no/2022/11/mat-og-energi-er-uloselig-knyttet-sammen/ Den behandlar visserligen om norska förhållanden, men de skiljer sig inte fundamentalt från de svenska. Norge har en självförsörjningsnivå på 30-40 procent (enligt artikeln). Sverige har enligt en källa c:a 50%, och hade för 30 år sedan 75%, på livsmedel. På tidningen Lands hemsida står det ”Sverige är hundra procent självförsörjande på mjöl, morötter och socker, och 95 procent självförsörjande på ägg. Inget mer.”

    Vad jag minns från min studietid i Lund på 1960-talet så berättade en studiekamrat att han läst från dåvarande forskningsresultat, att svenskt jordbruk någon gång på 1950-talet gick från att konsumera mer energi än vad det producerade. I byn där jag bor ser man detta tydligt. En bonde driver nu jordbruket i hela byn. På 1960-talet fanns det 8 familjer som var sysselsatta med det. Den ensamma bonden sade en gång när han för några år sedan tog över efter sin far ”Om jag till min farmor hade sagt när jag var liten, att när jag blir stor skall jag ensam bruka hela Lyåsa, så skulle hon ha sagt att jag inte skulle ställa mig upp mot Gud”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *