Hyllar verkligen unga vietnameser Bidens besök och i så fall varför?
Enligt ett SR-inslag nyligen såg unga vietnameser fram emot Bidens besök i Vietnam. En man tillverkade T-shirts med Bidens porträtt och sa att Biden är populär i Vietnam.
Kanske var det ett medvetet skevt urval som SR-reportern gjorde och det var yngre personer i storstad (Saigon eller Hanoi) men utifrån mina erfarenheter av 20 års resande i Vietnam behöver bilden av vad unga vietnameser tycker inte vara fel. Hur förklara detta efter ett 10 år långt krig som tog 4-5 miljoner vietnamesiska liv?!
Asienforskaren Tim Beal skriver om USAs 3 styrkor: ekonomin (fortfarande världens största), krigsmakt (överlägset störst) och den mediala/kulturella styrkan. Av dessa är den viktigaste och starkaste den mediala/kulturella: det är USA som genom nyhetsbyråer, internet (Facebook = Fb, X/Twitter m.m.), TV, film, musik osv. skapar den dominerande bilden av vad som händer i världen, även i länder som Vietnam och delvis Kina. I Vietnam är Fb fortfarande tillåtet tillskillnad från Kina. I Vietnams media återges USA-styrda nyheter. På Tv, på bio visas ganska mycket från USA. Underskatta inte den påverkan detta har, se hur bilden av Nato, Ukraina etc. i Sverige påverkas även om dominansen här är större.
Men det är inte så enkelt att folket i Vietnam är lurade av USA-media. Utvecklingen sen befrielsen 1975 har förvisso gett fred och bättre levnadsstandard men det är långt till standarden i USA/Väst. Naturligtvis vill man ha det som vi, så snart som möjligt: eget hus, bil osv.
Men det finns ytterligare verkliga orsaker: korruptionen i Vietnam är ett stort problem. Människor vet detta, lever med det, vet att parti/statsfunktionärer lever gott på mutor. Korruption finns i Väst också men jag menar, och vietnameser likaså, att den är betydligt mindre. Detta gäller även rättssäkerheten – likhet inför lagen. Vietnamesiska guider har många gånger berättat om trafikpoliser som bötfäller även utan att brott begåtts, detta för att tjäna pengar – böterna går i polisernas fickor. Att protestera blir dyrare – lika bra att betala. Bönder vars mark beslagtagits har svårt att få rätt osv.
Här kan jag ta ett konkret ex. från Kina: när en sorts marknadsekonomi infördes på 1980-t så startades en massa illegala gruvor där många arbetare dog pga undermåligt säkerhetsarbete. Gruvorna kunde startas eftersom ägarna mutade lokala myndigheter inkl. kommunistpartiets representanter. Efter ett antal år rättades detta till men under tiden dog flera arbetare. Arbetare dör på arbetet även i Sverige men inte i den omfattningen under såna omständigheter.
Hoppet om högre levnadsstandard, mindre korruption, stötte rättssäkerhet är några av drivkrafterna varför fortfarande miljoner människor söker sig till USA och Västeuropa. För en del tillkommer också större trygghet – mindre risk för våld från maffia, dödspatruller, fundamentalister, etnisk rensning, inbördes strider osv.
Förvisso ökar fattigdomen, arbetslösheten, gängvåldet m.m. men fortfarande har arbetarklassen i Väst det klart bättre än majoriteten i ”Globala syd”. Det stora problemet med USA/Västimperialismen är inte situationen för människor i dessa länder, inte ens flyktingar, utan det är för människorna i Globala syd som blir utsatta för Västimperialismens krig, sanktioner, utplundring m.m.
Det som gäller för Vietnam gällde även för Kina för 30 år sen. Jag hade samtal med många guider som frågade om möjligheten att komma till Sverige, Kina sa de var fattigt, efterblivet, utan möjligheter. Denna attityd har nästan helt försvunnit genom Kinas fantastiska utveckling. Som en guide jag känner väl sen 30 år sa: nu är det större möjligheter i Kina än i Väst.
För Vietnam tillkommer ytterligare en sak: den traditionella misstänksamheten mot den store grannen i norr – Kina! 1 000 år av kinesisk dominans och sen försök av Kina att återta kontrollen flera gånger därefter, senast på 1400-t. Otal är hjältarna i kampen mot ”arvfienden” vilket återspeglas i dikten av poeten Tra från 1420:
Vårt folk skapade för länge sen ett oberoende Vietnam. Vi har vår egen civilisation. Vi har våra egna berg och floder, vanor och traditioner som skiljer sig från folket i norr (Kina). Vi har ibland varit svaga och ibland varit starka. Men inte vid något tillfälle har vi saknat hjältar.
En mycket kunnig lokalguide i Mekongdeltat, vars far var högt uppsatt inom FNL, berättade för några år sen att vietnameser inte ska säga Sydkinesiska havet utan Östra havet! Konflikten om öarna i Sydkinesiska havet (!) och myndigheternas/partiets negativa attityd mot kineser/Kina (minns båtflyktingarna samt konflikten Sovjet – Kina där Vietnam var närmast Sovjet)) efter kriget har förstärkt denna negativa Kinabild vilket jag fått många ex. på under mina resor. Detta bidrar till att man söker stöd från bl.a. USA som ju lovat investeringar, bl.a. att USA-företag flyttar tillverkning från Kina till Vietnam. Vietnam söker balansera mellan stormakter.
Som synes har jag inga siffror, statistik och andra fakta att hänvisa till. Min bild är baserad på 40 års samtal med guider och andra engelsktalande i Kina, Vietnam, Laos och Kambodja. Glöm heller inte att Vietnamkriget tog slut för snart 50 år sen. Många yngre vietnameser har inga egna minnen av kriget.
Sättet att bedöma ett land utifrån hur det är inne landet, för invånarna, dominerar världsbilden hos många unga i Sverige idag. Bl.a. genom samtal med mina barn förstår jag att vårt sätt att beskriva världsläget med konflikter länder emellan, hur vi kan vara positiva till en förtryckande regim för att den står rätt i huvudmotsättningen osv. köper många unga inte idag. Jag delar inte deras syn som finns väl representerad i V: man bedömer länder, regimer, världsläget utifrån hur hbtqi, feminism, rasism bemöts. Men jag förstår den utifrån mediasituationen och bristen på skolning. Men också verkligheten: jag gladdes oerhört åt att USA (liksom Sovjet tidigare) blev utkastade från Afghanistan men jag vill absolut inte ha Talibanstyre i Sverige. Jag är helt emot sanktioner, bojkotter eller krig mot Iran men jag vill inte ha deras samhälle här.
USA/Västimperialismen är tveklöst det största hotet mot fred, mot utveckling till en annan/bättre värld. En ny, multipolär värld är inte bara önskvärd utan är också på väg, tecknen syns. Men det är lång väg kvar. Inte minst i Sverige går det åt fel håll. Detta är en del av EU:s totala underkastelse under USA, ekonomiskt, militärt och kulturellt!
Enligt den singaporeanska exdiplomaten och statsvetaren Kishore Mahbubani är ASEAN-länderna väldigt noga med att balansera mellan stormaktsblocken och inte låta någon få övertag över dem själva. Se https://mahbubani.net/asias-third-way-how-asean-survives-and-thrives-amid-great-power-competition-foreign-affairs/
En klok politik, och det kan mycket väl vara orsaken till att vietnameser gärna ser gäster från USA.