Dag Hammarskjölds Backåkra

Besökte förra veckan Dag Hammarskjölds Backåkra, några kilometer öster om Ale stenar vid Kåseberga. Det var Hammarskjölds sommarhus och ägs nu av en stiftelse som sköter det som ett museum över FN:s generalsekreterare. Platsen är oerhört vacker med utsikten mot havet och Bornholm vid horisonten. Där anlades efter noga anvisningar av Hammarskjöld en meditationsplats med en låg stenmur och en sten med ordet Pax (fred) innanför muren.

Meditaionsplats. Foto: Ulf Nilsson

Utställningen är sevärd med möbler och andra personliga tillhörigheter samt hyllningar från olika statsledare. Vad du inte kan läsa är vad Dag Hammaskjöld sa om Kinas premiär- och utrikesminister Zhou En-Lai“Han var den skarpaste hjärna jag mött på det utrikespolitikens området”. Hammarskjöld hann möta den då nyvalde USA-presidenten John F Kennedy 1961 i samtal om den växande krigsrisken i Sydostasien. Han ville att FN skulle föra förhandlingar, men Kennedy ville att USA skulle sköta frågan. Hammarskjölds omdöme om Kennedy efteråt har av diplomaten Kaj Falkman tolkats som att han i Kennedy såg inte en ödmjuk tjänare av Gud utan en självsäker tjänare av USA.

Om Dag Hammarskjölds liv och gärning kan du läsa mycket på nätet. I Backåkras utställning framgår att Sovjetunionen vid något tillfälle ville avsätta Hammarskjöld. Han prisades i efterhand av USA, men i en bok som säljs på Backåkra hävdas att CIA var informerad om attentatsplanerna mot hans flyg, men ingrep inte. Hammarskjöld omkom i flygkraschen vid Ndola i centrala Zambia 18 september 1961.

Var stod Hammarskjöld? Var han neutral mellan supermakterna? Hade FN varit starkare idag om han fått leva? Jag kan inte bedöma detta, men hans hemland Sverige har uppenbarligen tappat mycket av intresset för FN. Inte ens FN:s kärnvapenförbud kan man godkänna, och svenska soldater utomlands tjänstgör inte under FN-flagg, utan under Nato-flagg.

Konferensrum. Foto: Ulf Nilsson

Backåkra är värt ett besök, den enda plats i världen där FN:s säkerhetsråd sammanträtt utanför FN-skrapan!


Artikeln är även publicerad på lindelof.nu

Läs mer om Backåkra på deras egen webbplats.

Mer om Dag Hammarskjöld finns att läsa här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *