Var är Sveriges självrespekt idag?

3 svar

 1. Torbjörn Wikland skriver:

  Hej Bertil och övriga!

  Jag delar det mesta av det Du skriver. Några korta kommentarer:

  Du pekar på en viktig aspekt – synen på kultur. FiB/K har parollen för en folkets kultur. Den bör som Du antyder också påverkas av synen på vad som är antiimperialism idag. En riktig hantering av folkets kultur måste idag inkludera ett antikolonialt perspektiv. Det betyder att den amerikanska och västliga nykolonialismen måste lyftas fram. Det görs i liten utsträckning idag – även från de små progressiva bokförlagens sida.

  Var läser vi om IMF:s och Världsbankens utlåning till fattigare länder? De innehåller ju alltid krav på att öppna upp för de västerländska storföretagen och krav på inskränkningar av de fattiga ländernas statliga insatser för att åstadkomma utveckling. Det är ju samtidigt ett förnekande av politiken bakom industrialiseringens framgångar i västvärlden. När sedan EU tar sitt stora överskott av mjölkprodukter och säljer dem till underpris till de fattiga länderna så leder de till utslagning av fattiga bönder – som i sin tur spär på arbetslösheten och migrationsvågen från dessa länder. Var finns de skönlitterära berättelserna om detta (jämför Steinbecks ”The grapes of Wrath”)? Det måste finnas, men söker vi dem aktivt?

  Med hälsningar

  Torbjörn Wikland

 2. Bertil Carlman skriver:

  Idag skriver vi den 24:e februari och Ryssland har invaderat Ukraina. Ryssland har gjort exakt det som man varnat för sedan lång tid ”Om ni i Väst inte får Ukraina att genomföra Minskavtalet som man utfäst sig att göra, om ni fortsätter att hota vår säkerhet genom de ständiga österut riktade militära positionerna mot oss, då kommer vi att tvingas att vidtaga motåtgärder.”
  När Minskavtalet skrevs ansåg sig Ryssland inte ha tillräcklig militär styrka, men nu anser man uppenbarligen att den finns. Vi i Väst har inte lyssnat engång. Och så är det. Den man inte hyser någon respekt för, den lyssnar man inte på. Nu får vi ta konsekvenserna av det, allt har gått som det brukar i sådana här situationer.
  Jag utgår ifrån att värdet av min pension nu kommer att sjunka än mer framöver. Elräkningen för december 2020 var på cirka 2500 kr, elräkningen för december 2021 var på cirka 7500 kronor (jag bor rymligt i det gamla huset som byggdes cirka 1730). Igår var jag i Växjö och tankade för 19,45:- per liter. Riktningen är klar. USA har stärkt sig på EU:s bekostnad, Tyskland har varken kol, kärnkraft eller gas (Northstream 2) till sin tidigare så framgångsrika industri. Sverige kanske inte är lika illa ute men…

 3. Örjan Wedin skriver:

  Vi bör tydligen visa Vladimir Putin respekt . Jo respekten för de ryska kärnvapnen och stridsvagnarna finns nog kvar . Men för den ryske presidentens politiska och militära tänkande verkar respekten sjunkit. Till och med i vårt degenererade land . Ja till och med i Folket i bild/ Kulturfront . Ännu i nummer 2/22 hyllas hans fredsinitiativ. Men enligt hemsidan verkar man nu kritisera den militära specialoperationen .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *