Våren 2025

2/2
VAD HÄNDER I LATINAMERIKA?
- Varför ville Lulas Brasilien inte släppa in Venezuela i BRICS?
- Vad handlar konflikten mellan Bolivias förre och nuvarande president om? De tillhör ju samma parti.
- Ska Trump knäcka Latinamerikas vänster
- Hur går det för det krisande Kuba?
Inledning av Zoltan Tiroler, Latinamerikaexpert och f.d. ordförande i Svensk-Kubanska föreningen.
Fika med hembakat.
Söndag 2 februari, kl 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö
__________

1/3
EN EFTERMIDDAG OM MAT
OCH REGENERATIVT LANTBRUK
Mat. Vem är inte intresserad av mat? God mat, näringsrik mat, variationsrik, lättillgänglig, kanske snabblagad. Men vet du vad du faktiskt stoppar i munnen? Var maten kommer ifrån? Hur den är producerad? Vad den innehåller? Vilka effekter på klimat och miljö den får? Och om det blir kris på riktigt, kan du laga mat då och var får du den ifrån?
Mat ställer frågor, mat kräver lösningar. Denna dag vill vi vända och vrida på frågorna som kan leda mot lösningar för oss här lokalt. Hur får vi ett klimatsmart lantbruk som ger friska jordar och biologisk mångfald i en levande landsbygd? Hur skapar vi en mathållning med god och näringsrik mat baserad på ekologiskt och närproducerat? Kan vi komponera en småländsk matsedel? Hur kan vi samarbeta lokalt, i stället för att importera från halva klotet, och så att vi klarar oss under kriser? Vad behövs för att du ska ändra dina vanor?
Denna eftermiddag inspireras vi av två föreläsningar:
- Hur ställer vi om så att vår mat blir både hälsosam och bidrar till blomstrande ekosystem och lokalsamhällen?
Gunnar Rundgren, bonde, samhällsdebattör, författare och en av grundarna till KRAV. - Regenerativt lantbruk i Småland – Vad är det och hur kommer vi dit?
Gunnar Thelin, växtekolog och v ordf i Regenerativt Sverige.
Däremellan finns möjlighet att köpa lokalproducerat fika och mingla bland lokala Reko-ringens producenter.
Efter föreläsningarna har vi gruppdiskussioner där du själv väljer vilket ämne du vill prata mer om. Det kan handla om vad småländsk mat kan innebära. Eller hur utbudet, efterfrågan och tillgängligheten till lokalproducerat och ekologiskt kan förbättras. Kanske är du mest intresserad av hur självförsörjningsgraden kan ökas och vår matsäkerhet och krisberedskap förbättras.
När eftermiddagen lider mot sitt slut hoppas vi att det finns gott om idéer om vilket som blir ditt och vårt nästa steg. Vi kommer att presentera några förslag som du kan välja mellan, men är öppna för fler idéer. För detta är bara början, eller hur? Nu gör vi det bästa av våra förutsättningar här i Kronoberg, utvecklar och skapar nya möjligheter samtidigt som vi har riktigt kul!
Alla är välkomna, det är gratis att komma in, men du får gärna bidra med en frivillig entréavgift. Eftersom det inte är något biljettköp är det viktigt att du klickar i Kommer i eventet, så vi kan beräkna sittplatser och fika utifrån hur många som vill/kommer delta.
Det här är ett samarrangemang mellan Tankarnas trädgård, Naturskyddsföreningen, Omställning Växjö, Studiefrämjandet och Lunds universitet.
Lördag 1 mars, kl 13-17
IOGT-NTO, Vattentorget, Växjö
Varmt välkommen!
__________

16/3
KAFÉ VÄRLDEN: UKRAINAKRIGET
Vart är världen på väg är en fråga vi ställt oss och pratat om i Tankarnas trädgård då och då. Det finns det all anledning att fortsätta med. Inte minst i dessa turbulenta tider där det mesta tycks ställas på ända. Några gånger per termin kommer vi därför att ha samtalsträffar under rubriken Kafé Världen.
Där vi tar oss an olika delar av världen och det som händer där. För att lära oss mer, försöka förstå vad som sker och varför. Och frågar oss hur Sverige och vi som medborgare borde agera för att främja fred, avspänning och hållbar utveckling.
Denna gång handlar det om kriget i Ukraina.
- Varför blev det krig?
- Är allt Putins fel?
- Har Sverige och Västvärlden agerat rätt?
- Hur stödja det ukrainska folket på bästa sätt?
- Vad innebär Trumps nya USA-politik för Ukraina och Europa?
- Vad krävs för att det ska bli verklig och hållbar fred?
Pål Karlsson inleder med att ge en historisk och geopolitisk bakgrund till konflikten och några tankar om hur den kan lösas.
Fika med hembakat.
Söndag 16 mars, kl. 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö
______________

20/3
START PÅ STUDIECIRKEL
– EN SMÅLÄNDSK MATSTRATEGI
Vi fortsätter att ta oss an frågan hur en rättvis och välmående värld inom planetens gränser ska kunna åstadkommas, och framförallt vad vi kan göra i Växjö och Småland. Nu med fokus på vår mat och hur den produceras.
Vi lär oss mer om hur dagens livsmedelssystem fungerar och skissar på hur det kan ställas om här hos oss. Vi utgår bland annat från Naturskyddsföreningens, Studiefrämjandets och Ekologiska lantbrukarnas studiecirkel Mat, mark & mångfald, och Omställningsnätverkets Matstrategi. Resultatet blir förhoppningsvis en lokal strategi för ett livsmedelssystem där maten vi äter och producerar bidrar till blomstrande ekosystem och lokalsamhällen.
Vi träffas första gången
Torsdag 20 mars, kl 18.00
på Studiefrämjandet, Kronobergsgatan 7, Växjö.
Gruppen bestämmer sedan hur ofta vi ska ses och hur cirkeln ska läggas upp mer i detalj.
Arr. Tankarnas trädgård och Studiefrämjandet.
Cirkelledare: Pål Karlsson
Det finns 12 platser och först till kvarn gäller. Studiecirkeln är kostnadsfri.
Anmälan görs via Studiefrämjandets webbplats: https://www.studieframjandet.se/kronobergs-lan/gustav-arrangemang/kurser/2025/mars/en-smalandsk-matstrategi/
____________

23/3
BOKENS FOLK + ÅRSMÖTE
Hade reformationen lyckats utan Gutenbergs tryckpress? Väckelserörelsen på 1700-talet var Sveriges första folkrörelse men varför förbjöd kungen att man samlades till bön i hemmet? Vad betydde kaféerna för att det moderna ”samtalet om samtiden” börjar på 1700-talet?
Ulf Nilsson presenterar och funderar kring Bokens folk – En civilisationshistoria från papyrus till pixlar av Joel Halldorf. Boken är enligt förlaget Fri tanke ”en kulturhistorisk exposé om läsandets, skrivandets och böckernas betydelse. Den hjälper oss att förstå vilka vi är, och vad den digitala revolution som vi just nu genomlever egentligen betyder”.
Fika med hembakat.
Söndag 23 mars, kl. 16-17.30
Innergården Solidaritet,
Sandgärdsgatan 23, Växjö
Efter samtalet om Bokens folk blir det årsmöte i föreningen Tankarnas trädgård.
_____________

13/4
POPULISM – ETT TECKEN I TIDEN
Populismen sprider sig snabbt och den har många ansikten. Hur ska vi förstå den? Vad är dess grogrund? Hur känner vi igen den? Hur bjuder vi motstånd? För den måste väl bekämpas?
Görel Råsmark och Peter Jansson inleder samtalet med referat av två böcker i ämnet: Marionetterna. En berättelse om världen som politisk teater av Ingrid Carlberg och Populism och känslor. Hur rädsla, äckel, förbittring och kärlek undergräver demokratin av Eva Illouz.
Fika med hembakat.
Söndag 13 april, kl. 16-18
Innergården Solidaritet,
Sandgärdsgatan 23, Växjö
___________

27/4
VI FIRAR: 50 ÅR SEDAN VIETNAMKRIGETS SLUT
Den 30 april 1975 blev det äntligen fred i Vietnam. Efter mer än 30 år av krig mot den franska kolonialmakten, Japan och sedan USA-imperiet tystnade vapnen. FNL-gerillan och Nordvietnamesiska trupper intog presidentpalatset i Saigon.
Foto: Jonsson, Emelie, Nordiska museet
CC BY-NC-ND 4.0
Redan segern över kolonialmakten Frankrike vid Dien Bien Phu 1954 slog världen med häpnad och namnet Ho Chi Minh blev välkänt. USA tog över Frankrikes roll och Vietnam delades i Syd och Nord. Missnöjet i Syd med den marionettregim som USA backade upp ökade och 1960 bildades FNL, den nationella befrielsefronten. FNL växte sig allt starkare så 1965 satte USA in reguljära trupper. Sen följde 15 år av skoningslöst krig med B-52 bombplan, napalm, kemisk krigföring med Agent Orange osv. Men FNL segrade!
Ulf Nilsson var aktiv i solidaritetsrörelsen med Vietnam (och Laos, Kambodja), alltså i FNL-grupperna, från 1966, och deltog våren 1975 i en delegation som besökte Nordvietnam och Laos. Ulf Nilsson berättar historien om det man i Vietnam kallar ”30-åriga kriget” (1945 – 1975) och visar unika bilder från resan: ett Vietnam och Laos fortfarande i krig! Men även lite från idag.
Därefter äter vi en lättare måltid med en klassisk vietnamesisk rätt, dryck, kaffe och kaka. Sen fortsätter vi samtalet om Vietnamrörelsen, den rörelse som präglade en generation i Sverige på 1960-70 talen.
OBS! Föranmälan och val av innehåll i sommarrullarna av krävs.
Vi beställer maten från restaurang An Viet. Rätten heter Gỏi cuốn och består av färska sommarrullar med risnudlar, sallad, grönsaker, mynta. Serveras m hoisinsås (såsen innehåller gluten) och jordnötter.
Välj mellan A. Kyckling B. Tigerräkor (ASC) C. Veg (Tofu)
Kostnad: 150 kr, inklusive allt. Betalning sker på plats.
Anmälan och val av matvariant via mejl@tankarnastradgardvaxjo.se, senast onsdag 23/4
Söndag 27 april kl 16-20
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö