Fördjupning Världen

Detta är en ”kunskapsbank”. Här får du fakta och bakgrund till de

Senaste 5 inläggen

Fast det blir nog inte så bra med en lista på de senaste inläggen här. Kan eventuellt komma längst ned på sidan

 • Det är dåraktigt av Finland och Sverige att gå med i Nato och ignorera både de verkliga orsakerna och konsekvenserna.
  Detta är vad västvärlden intellektuellt sett – mitt i sin gränslöst självrättfärdiga, militaristiska sinnesstämning – inte förmår att se: Natos expansionspolitik skapade – och är ansvarig för – konflikten. Ryssland skapade – och är ansvarigt för – kriget. Det finns inget våld som inte har sin grund i underliggande konflikter.
 • Varför Latinamerika behöver en ny världsordning
  Latinamerika vill inte ha ett nytt kallt krig. Regionen har redan lidit av årtionden av militärstyre och åtstramningar. Latinamerika vill ha fred.
 • Nu är det dags för alliansfrihet och fred
  Det blir inte fred bara för att vi önskar det. Den kräver strid i idéernas och institutionernas skyttegravar. Vi måste åkalla de gamla andarna av fred och alliansfrihet och väcka dem till liv i massrörelser som är det enda hoppet för den här planeten.
 • Ukraina – en dominobricka i stormakternas spel
  Mitt kära Gammalsvenskby befinner sig nu under främmande kontroll sedan ryska styrkor intagit områdena kring städerna Kachovka, Beryslav och Herson. Många av oss som känner byn hade för några år sedan inte kunnat tro på att detta skulle hända. Som tur är, är de flesta som upplevde andra världskrigets fasor nu borta.
 • Krig är ett brott!
  Måste ses och begrundas. Vijay Prashad på Belmarsh Tribunal i New York City, en dag efter det att Ryssland gått in i Ukraina. Från Peoples Dispatch.