Fördjupning Världen

Detta är en “kunskapsbank”. Här får du fakta och bakgrund till de

Senaste 5 inläggen

Fast det blir nog inte så bra med en lista på de senaste inläggen här. Kan eventuellt komma längst ned på sidan

 • Skymning: Erodering av USA:s kontroll och den multipolära framtiden (2)
  Varken Ryssland eller Kina strävar efter global dominans. Det är USA:s eliters oförmåga att förstå att en multipolär framtid är oundviklig som driver dem mot nya kalla krig, farliga militära interventioner och hybridkrig av alla slag. Detta hävdas i del 2 av 3 i Tricontinetals ”dossier”.
 • Skymning: Erodering av USA:s kontroll och den multipolära framtiden (1)
  USA:s utrikesdepartement hävdade i slutet av 1940-talet att ”dominerande makt måste vara målet för USA:s politik”. För detta ändamål skapade man ett allianssystem i form av “nav och ekrar”, där USA förstås var navet. Nu håller USA:s dominans på att eroderas. Del 1 av 3.
 • Nya hyss av Bibi i Trumpeberga – En berättelse censurerad av Facebook
  För ett tag sen lade jag på Facebook ut en berättelse om Israels diskriminering av palestinier, bland annat vaccinering mot corona. Berättelsen ”Nya hyss av Bibi i Trumpeberga” är skriven av Gunnar Olofsson. Den censurerades av Facebook på grund av stötande innehåll mot – och så räknar man upp olika...
 • Skam över Sverige!
  Det fanns en tid när jag var tämligen stolt över Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. När vi tack vare alliansfriheten kunde stå på tredje världens sida i deras kamp för frigörelse och en ny rättvis ekonomisk världsordning, och ha en huvudroll i kampen för fred och nedrustning och mot kärnvapen. Den...
 • Sidenvägen, Sven Hedin och Kinas kamp för modernisering
  “Den kinesiska regering som uppväcker Sidenvägen från de döda och öppnar den för nutidens bekväma kommunikationsmedel, skall förvisso ha gjort mänskligheten en tjänst och rest ett monument över sig själv”. Så skrev upptäcktsresanden Sven Hedin redan 1936. Nu förverkligar Kina den idén med Belt and Road Initiative, BRI.