Fördjupning Världen

Detta är en ”kunskapsbank”. Här får du fakta och bakgrund till de

Senaste 5 inläggen

Fast det blir nog inte så bra med en lista på de senaste inläggen här. Kan eventuellt komma längst ned på sidan

 • Barbados uppmanar världens ledare att ta de globala kriserna på allvar
  Det är sällan, för att inte säga aldrig, vi får höra vad statsledare från små utvecklingsländer har att säga. Den 24 september höll Barbados premiärminister Mia Amor Mottley detta passionerade tal i FN:s generalförsamling.
 • Nog kan en äldre man se upp till en yngre!
  En mallig recensent skriver om Vijay Prashad, som berättar att en hel miljard tvingas gå barfota, samtidigt som det produceras 24 miljarder skor om året. Och Cornelis sjunger ”Somliga går med trasiga skor”.
 • USAs vicepresident Kamala Harris gör bort sig i Vietnam, augusti 2021.
  USAs vicepresident Kamala Harris har i dagarna besökt Vietnam. Hon uttalade bl.a. att America is back! Jag undrar om hon menar att USA kommer tillbaka med terrorbombningar, med napalm (som är effektivast mot byar med civila), med 100 miljoner liter Agent Orange som skadat växtligheten och fr.a. skadat 3 –...
 • Katastrof i Afghanistan, eller…?
  Det manifesteras nu runt om i landet och världen för fred och frihet i Afghanistan. Huvudbudskapet är ”Nej till talibanerna”. Men är det rätt paroll? John Pilger med flera ger näring till eftertanken.
 • Skapa två, tre, många Saigon. Det är ledordet.
  Vijay Prashad: Talibanernas inträde i Kabul är ett stort nederlag för USA. Några månader efter att USA inledde sitt krig mot talibanerna 2001 meddelade USA:s president George W. Bush att ”talibanregimen håller på att ta slut”. Tjugo år senare är det omvända nu uppenbart. Men detta nederlag för USA – efter att ha spenderat 2,261 biljoner dollar och orsakat minst 241 000 dödsfall – är ingen tröst för folket i Afghanistan, som nu kommer att behöva ta itu med den hårda verkligheten i talibanernas styre.