2024

Hösten 2024

22/9
Sprickorna i Västvärldens självgoda fasad

Så här fick samtalets inledare inspiration till dagens ämne: ”När jag skålade för Orbáns fredsresa till bl.a. Putin så blev jag av med en Facebookvän. När jag nämnde Orbáns resa för en aktivist i fredsarbetet fick jag höra att Orbán kan man inte prata om. När stora delar av Europas vänster överlåter till högergrupper som AfD m.fl. att driva på för fred i Ukraina och motsätta sig USAs styre över EU, då undrar jag vad som är höger och vänster.”

När Indien och Kina, världens två folkrikaste länder, också verkar för fredsförhandlingar och vägrar delta i sanktionerna mot Ryssland, så vill västvärldens och Sveriges ledare att vi till varje pris måste skärpa sanktionerna och fortsätta stödja Ukraina så att kriget kan fortsättas. När en stor majoritet av världens länder med kraft fördömer Israels slakt på palestinier är Sveriges och västvärldens svar att Israel har rätt att försvara sig.

Allt fler sprickor syns nu i den bild våra media inklusive SVT och Sveriges Radio visar upp av ett enat Väst med fasaden demokrati, mänskliga rättigheter och ”regelbaserad ordning”. Hur ser det egentligen ut bakom fasaden? Vad krävs för att vi ska få fred på jorden? Borde inte Orbán få uppbackning i stället för att fördömas?”

Ulf Nilsson inleder. Läs gärna hans två artiklar om Sprickorna i fasaden på Tankarnas trädgårds webbplats: här och här.

Fika med hembakat!

Söndag 22 september, kl 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö
OBS! Ny lokal och ny tid.

_________

20/10
Sverige och världen – Vart är vi på väg?

Världen stöps nu om i rasande takt. Vi tycks gå mot en konfliktfylld tid av ”the West against the Rest”. I det läget har Sverige övergivit sin traditionella neutralitetspolitik och inte bara gått med i NATO utan också slutit ett bilateralt avtal med USA, DCA-avtalet, som gör det möjligt för USA att ”obehindrat” använda 17 militära anläggningar i Sverige Vi stödjer Ukraina med vapen, vilket hade varit otänkbart för några år sedan. I FN hävdar nye utrikesministern Maria Malmer Stenergard att ”Sverige står upp för Israels rätt att försvara sig” utan att med ett ord nämna att Israel enligt Internationella domstolen (ett FN-organ) slagit fast att Israels fortsatta ockupation av Palestina är folkrättsbrott.  

Två storpolitiska händelser står för dörren: BRICS-ländernas toppmöte i ryska Kazan 22-24 oktober och presidentvalet i USA två veckor senare. BRICS planerar att dumpa dollarn och skapa ett nytt internationellt betalningssystem. Vad kommer det att betyda? Vad händer egentligen i världen? Går vi mot ett nytt storkrig? Har FN spelat ut sin roll? Borde de ”demokratiska” länderna bilda en egen klubb, som Smålandspostens ledarsida förespråkar? Hur borde en svensk politik för fred i världen se ut?

Frågorna är många. Vi samtalar om några av dem

söndagen den 20 oktober, kl. 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö
OBS! Ny lokal och ny tid.

I samarbete med Kronoberg för fred och alliansfrihet (KFA)

__________

27/10
Klimatsmart trafik

Våra städer har länge byggts med bilen som måttstock. Men det håller inte längre. Biltrafiken står för den i särklass största delen av koldioxidutsläppen i Växjö. Ska vi bli klimatneutrala krävs att biltrafiken minskar kraftigt. Att bara byta ut bensin- och dieselfordon mot fossilfria räcker inte.  Stålet i bilarna orsakar stora koldioxidutsläpp när det tillverkas. Bilar tar plats, bullrar, river upp hälsoskadliga partiklar och orsakar olyckor. Kommunen och Trafikverket har konstaterat att Växjö har ”en oproportionellt stor andel biltrafik jämfört med liknande städer” och att potentialen för att förändra detta är god.

Hur gör vi då den förändringen? Går det att skapa en stad med betydligt mindre biltrafik, utan att det blir krångligare att förflytta sig och få hem varor? Hur skulle ett Växjö där de flesta transporterna sker med buss-, cykel- och gångtrafik kunna se ut och fungera? Skulle det rent av kunna bli en bättre och trivsammare stad att bo i?

Förre översiktsplaneraren Pål Karlsson inleder samtalet med sina tankar och förslag.

Fika med hembakat.

Söndag 27 oktober, kl 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö
OBS! Ny lokal och ny tid.

__________

10/11
Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord

Det är inte lätt at vara människa. Varken lokalt eller globalt. Vi lever i en tid med krig, militär upprustning, global uppvärmning, en hotad biologisk mångfald och en överväldigande utveckling av AI och annan digital teknik. Det är inte konstigt att många av oss funderar över vart vi är på väg.

Välkommen att delta i ett samtal om vår gemensamma värld och framtid med författaren och föreläsaren Stefan Strömberg. Samtalet tar avstamp i boken Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord, som han skrivit ihop med Nette Wermelid Enström.

Stefan brinner för global rättvisa, fred och en natur med biologisk mångfald.
Många av sina erfarenheter har han hämtat från Syd- och Centralamerika, där han vistats sammanlagt fem år, men också från den natur som han älskar att vistas i. Hans drivkraft är att skapa möten där man samtalar om de svåra frågorna, försöker se saker ur flera perspektiv och reflekterar.

Fika med hembakat.

Söndag 10 november, kl 16-18
Innergården Solidaritet, Sandgärdsgatan 23, Växjö

__________

24/11
Behövs Tankarnas trädgård?

Vad ska vi ha Tankarnas trädgård till? Har Tankarnas trädgård någon framtid? Kan vi ta oss upp ur svackan? Vad krävs för att vi ska bli en lokal folkrörelse som gör skillnad? Hur skulle vi kunna utveckla verksamheten?

Det är frågor vi tänkte försöka få hjälp med att besvara på ett öppet föreningsmöte.

Underlag för diskussionen finns på denna länk.

Söndag 24 november, kl 16-18
Innergården Solidaritet,
Sandgärdsgatan 23, Växjö

Som vanligt blir det fika med hembakat.

__________

Våren 2024

24/1
Start för vår bokcirkel: En jord för alla – Recept för en rättvis och välmående värld inom planetens gränser, och dess tillämpning i Växjö och Värend

Läs mer här.

Söndag 14 januari 2024, kl 15-17
Disponentvillan, Kungsgatan 29 C, Växjö

_____

4/2
Vart går svensk skola?
– En gammal folkbildares tankar om framtiden

Bertil Carlman inleder. Så här presenterar han ämnet.

Ledare i SvD: Pisa visade vad vi redan visste (6.12 2023)

Och vad var det vi redan visste? Var det kanske det här:

”Föreställningen om det tidigare skolsystemet som mekaniskt och auktoritärt lever i hög utsträckning kvar i vår tid. Men faktum är att den gamla svenska skolan var mycket välfungerande”, som forskarna Magnus Henrekson och Johan Wennström skrev i mars 2022? ”Sveriges exempellöst snabba ekonomiska utveckling från ett av Europas fattigaste länder i mitten av 1800-talet till det, jämte Schweiz, allra rikaste landet med innovationsdrivna företag i världsklass i mitten av 1960-talet, hade inte varit möjlig utan ett framstående skolsystem med både spets och bredd. Sverige blev redan på 1920-talet, långt före framväxten av välfärdsstatens transfereringssystem, det land som vid denna tid kunde stoltsera med inte bara ett snabbt stigande välstånd, utan även den allra jämnaste fördelningen av inkomster och förmögenheter. Allt detta tack vare ett skolsystem som erbjöd avancerad utbildning till de mest talangfulla och samtidigt var bra på att förmedla värdefulla kunskaper till elever som var mindre läsbegåvade eller hade vuxit upp under svåra omständigheter. Paradoxalt nog är den allmänna uppfattningen om den ”gamla” skolan, den som fanns mellan ungefär 1860 och 1960, knappast positiv och dess betydelse för välståndsuppbyggnaden är närmast okänd. Under rekordåren lyckades Socialdemokraterna etablera bilden att det var deras progressiva program vi hade att tacka för välståndet och jämlikheten.

Men visste vi också något annat? Det är främst det andra, jag skall inleda samtalet med.

Fika med hembakat!

Söndag 4 februari kl 15-17
Disponentvillan, Kungsgatan 29 C, Växjö
Karta
I samarbete med Hofs lifs
OBS! Lokalen tar max 20 deltagare.

Här hittar du Bertils inledning.

_____

3/3 Spaningskafé

Vi lever i en turbulent tid med snabba ryck. Det händer saker hela tiden och det kan kännas som man inte hänger med i svängarna.  Vi överöses av information och intryck utan att kanske riktigt förstå eller inse vad som sker. Det är lätt att känna sig förvirrad och gå vilse. En del förändringar går också långsamt och nästan omärkligt. De kan vara väl så betydelsefulla.

Vi i Tankarnas trädgård tror på samtalet som metod att bättre se och förstå vad händer och sker, och därmed bli både klokare och mer rådig. Därför prövar vi en ny samtalsform med inspiration från radioprogrammet Spanarna, där vi tillsammans spanar efter betydelsefulla händelse, skeenden och trender – i världen, i Sverige och i Växjö. Tillsammans har vi fler ögon och öron än var och en för sig.

Ett par tre ”tankarnas trädgårdsmästare” har lovat att förbereda sig lite extra. Men det är fritt fram för alla deltagare att lyfta fram egna spaningar som de tycker det är angeläget att få prata om. Det kan handla om storpolitik såväl som om vardagens bekymmer och glädjeämnen.

Efter varje spaningsredogörelse analyserar vi det sagda tillsammans. Allt över en gofika med hembakat.

Söndag 3 mars 2024, kl 15.00-16.30
Disponentvillan, Kungsgatan 29 C, Växjö
Karta
I samarbete med Hofs lifs
OBS! Lokalen tar max 20 deltagare.

Efter spaningen blir det ÅRSMÖTE i föreningen Tankarnas trädgård.